Pòrge de la Glòria

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Fotografia dau Pòrge de la Glòria.

Lo Pòrge de la Glòria es un pòrge d'arquitectura romanica situat a l'intrada de la nau de la Catedrala de Sant Jaume de Compostèla darrier la façada barròca. Iniciativa dau rèi Ferrand II de León (vèrs 1137-1188), es l'òbra de Mèstre Mateo que comencèt sa bastida en 1168 e l'acabèt en 1188.

Fa partida d'un ensems pus important format de tres partidas que son una cròta que representa lo mond sosterranh, lo pòrge eu meme que representa la Jerusalèm celèsta e lo Jutjament Darrier e de rosassas que permeton de l'esclairar tota la jornada e que representan l'elevacion de l'arma. A l'origina, lo pòrge èra pintat de blanc, de negre, de vermelh, de blau e d'aur[1]. Pasmens, aquela policromia dispareguèt pauc a pauc maugrat de trabalhs de restauracion realizats dins lo corrent dei sègles XV e XVI. Lei darrierei traças foguèron probablament escafadas durant lei trabalhs menats en 1866 per l'Italian Domenico Brucciani[2].

Liames intèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Bibliografia[modificar | Modificar lo còdi]

  • (es) López, Ferrero. El Pórtico de la Gloria, 1893. 
  • (fr) Gaillard, Georges. « Le Porche de la Gloire à Saint-Jacques de Compostelle et ses origines espagnoles », Cahiers de civilisation médiévale. 4, 1958. 
  • (gl) Vázquez Varela, J.M.; Yzquierdo Perrín, R.; García Iglesias, J.M.; Castro, Antón. 100 obras mestras da arte galega. Nigra Arte, 1996. 

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. (gl) El país, 6 de junh de 2008, Ao rescate da gloria do Pórtico.
  2. (gl) El Correo Gallego, 3 de junh de 2008, El Pórtico de la Gloria recobrará la policromía que se perdió en 1866.