Modèl:Portal dels Païses Basses/Pintura

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Autoretrat de Vincent van Gogh.

Vincent Willem van Gogh (30 de març de 1853 Zundert, 29 de julhet de 1890, Auvers-sur-Oise) foguèt un pintor neerlandés, e occitan d'adopcion, d'estil considerat coma pòstimpressionista e un pionièr del expressionisme. Pintrèt a l'entorn de 900 quadres (que 27 son d'autoretrats) e 1600 dessenhs. Daissèt 800 letras, que 650 d'elas èran dirigidas a son fraire petit Theo, que continualament li sostenguèt financièr. La granda amistat que tota la vida los jonguèt se tròba documentada en las nombrosas cartas que s'escambièron a comptar d'agost de 1872. Van Gogh es un dels pintors neerlandeses pus coneguts.

Après un tròp brèu passatge per l'Academia de las Bèlas Arts en 1860-1861 amor d'aquesir las basas tecnicas de l'art pintural, tornèt dins l'ostal familial a Etten que lai se n'enamorèt de la siá cosina na Kate Vos-Stricker, filha de pastor e jove veusa amb un filh, mas ela li ne tornèt ges son amor. De la ferida que foguèt per el, se cremèt una man amb la flamba d'una lampa.

Comencèt alavetz una vida d'aprenentatge sul terren amb d'autres pintors que ne recebèt l'ensenhament aital n'Anton Mauve que per primièr còp en daissar lo dessenh comencèt el de pintar: naturas mòrtas amb òli e figuras amb aquarela. Aital de las naturas mòrtas Caulet e esclòps o Bocal amb peras.

«L'art es l'òme agregat amb Natura.»