Lei Gallardón

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

La Lei Gallardón es lo nom popular, tirat del nom del ministre de la justícia espanhòl Alberto Ruiz-Gallardón, que recebèt la lei, aprovada pel govèrn espanhòl conservador de Mariano Rajoy lo 20 de decembre de 2013, que limita la possibilitat d'avortar sonque dins los cases de viòl e de perilh de santat de la maire. Son aprovacion significa un retorn a la situacion anteriora e invalida la lei implantada en 2010 pel govèrn socialista de Rodríguez Zapatero. Es estada criticada dins mantun sector de la societat catalana e mai per qualques elegits del Partit Popular.

Antecedents[modificar | Modificar lo còdi]

Durant l'etapa de la Generalitat de Catalonha republicana presidida per Lluís Companys, lo director general dels servicis sanitaris e socials, Fèlix Martí i Ibáñez un mètge anarquista, promulguèt una lei de l'avortament, demest las mai progressistas de l'Euròpa d'aquel temps, que foguèt aprovada lo 25 de decembre de 1936.

Aqueste retorn a la situacion anteriora èra ja presenta dins lo programa electoral del PP. Qualque temps aprèp l'aprovacion de la lei, se faguèron sentir de criticas de mantun sector social, politic e mai al sen del quite partit del govèrn. Dins l'Union Europèa, l'iniciativa trobèt tanben d'oposicion.