François Moncla

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

François Moncla, nascut lo 1èr d'abril de 1932 a Lobier de Baish e mòrt lo 28 de novembre de 2021 a Pau, foguèt un jogaire de rugbi de XV internacional francés qu'evoluïguèt al pòst de tresena linha de la debuta de las annadas 1950 fins al mièg de las annadas 1960.

François Moncla
Ficha d'identitat
Data de naissença {{{data_de_naissença}}}
Luòc de naissença Lobier de baisha, França
Entresenhas sul club
Club actual {{{club_actual}}}
Posicion Tresenha linha
Club professional*
Sason Club Partidas (Punts)
{{{sason}}} {{{club}}} {{{partidas_punts}}}
Seleccion en equipa nacionala**
{{{annada_nacionala}}} França {{{partidas_punts_nacionala}}}

* Partidas jogadas e punts marcats dins cada club
comptant pel campionat nacional
e las competicions nacionalas e continentalas.
** Partidas jogadas e punts marcats per l'equipa
nacionala en partida oficiala.

Comptèt trenta una seleccions en equipa de França entre 1956

e 1961. Foguèt un dels actors de la victòria francesa pendent tres torneges de las Cinc Nacions (1959, 1960 e 1961). Marquèt 27 punts. Participèt a las viradas en Africa del Sud en 1958, en Argentina en 1960 e en Nòva Zelanda en 1961. Foguèt capitani de l'equipa de França 18 còps de 1960 a 1961.

Partit a París pel trabalh a l'escòla de l'Electricitat de França, jòguèt d'en primièr amb lo club del Racing CF ; rejonhèt puèi la Seccion Paulina. Foguèt campion de França en 1959 amb lo Racing, en 1964 amb la Seccion paulina.

Estil de jogaire[modificar | Modificar lo còdi]

François Moncla s'impausa coma un dels tresens melhors linhas alas de son temps. En agost de 1958, pesa 87 quilogramas per 1,83 m, es poderós e rapid. Es dur en defensa, constant dins lo combat, pren de balas ne tòca e pòt èsser un sosten n'ataca. Es discret, bon camarada e plan precaucionós sus son regim alimentari. S'entraina regularament. A lo sens del comandament coma un menaire, coma un « grand fraire rigorós ».

« Francés los basses blaus » es un chafre que li es balhat pendent son trajècte al Racing club de França, per la color de sas caucetas.

François Moncla obten l'oscar del Midi Olimpic (melhor jogaire francés del campionat) en 1960.