Classificacion filogenetica : Diferéncia entre lei versions

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Cedric31 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 26 : Linha 26 :
|}
|}


La '''classificacion filogenetica''' es un sistèma de classificacion [[systématique]] des êtres vivants. Elle remplace la [[classificacion scientifique|classificacion traditionnelle]] basée sur des traits phénotypiques e des préférences nutritionnelles. Une des grandes évolutions de l'approche filogenica es que cette classificacion bouleverse les classificacions fixistes comme celle développées per [[Linné]]. La classificacion binomiale de Linné était basée sur l'adage que toutes les espècias sont apparues en même temps e que celles-ci étaient fixes. Alors que la classificacion filogenetica illustre les principes d'évolutions e de parenté des espècias.
La '''classificacion filogenetica''' es un sistèma de classificacion [[sistematica]] dels èssers vivents. Remplaça la [[classificacion scientifica|classificacion tradicionala]] basada sus de traches fenotipics e de preferéncias nutricionalas. Una de las grandas evolucions de l'apròchi filogenic es que aquesta classificacion boleversa las classificacions fixistas coma las desvolopadas per [[Linné]]. La classificacion binomiala de Linné èra basada sur l'adatge que totas las espècias son aparegudas en meteis temps e que aceistas èran fixas. Alara que la classificacion filogenetica ilustra los principis d'evolucions e de parentat de las espècias.




== Presentacion ==
== Presentacion ==


La classificacion filogenetica fut initiée per Willi Hennig en 1950, qui révolutionna ensuite, après la traduction en anglais de son œuvre, toute la systématique a partir de la fin des années soixante. Les caractères anatomiques des êtres vivants furent alors analysés différemment, rejoints bientôt per les caractères moléculaires.
La classificacion filogenetica foguèt iniciada per Willi Hennig en 1950, que revolucionèt, aprèp la traduccion en anglés de son òbra, tota la sistematica a partir de la fin de las annadas seissanta. Los caractèrs anatomics dels èssers vivents foguèron alara analisats diferentament, rejonhs lèu per las caractèrs moleculars.
La classificacion filogenetica es un sistèma de classificacion des êtres vivants d'abord fondé sur ce que les êtres vivants ont (au niveau morphologique comme au niveau moléculaire), e non pas, en première instance, sur ce qu’ils n’ont pas (on évitera alors « invertébrés ») ou sur ce qu’ils font (on évitera alors « vivipares », « fouisseurs »). Ce n'es pas une classificacion écologique ni anthropocentrique. Elle regroupe les êtres vivants sur un type particulier de ressemblance, celles des ressemblances qui sont évolutivement innovantes au sein de l'échantillon d'espècias a classer. Elle s'oppose en cela aux classificacions phénétiques qui ne trient pas la ressemblance e font des classements a partir de la ressemblance globale. Elle remplace la classificacion traditionnelle basée sur une foule de critères, morphologiques mais aussi écologiques, éthologiques, anthropocentriques, e de préférences nutritionnelles.
La classificacion filogenetica es un sistèma de classificacion dels èssers vivents d'abord fondat sus ço que los èssers vivents an (al nivèl morfologic coma al nivèl molecular), e non pas, en primièra instància, sus ço qu’an pas (òm evitara alara « invertebrats ») o sus ço que fan (òm evitara alara « vivipars », « foissors »). Es pas une classificacion ecologica ni antropocentrica. Recampa los èssers vivents sus un tipe particulièr de ressemblança evolutivament inovantas al còr de l'echantilhon d'espècias a classar. S'opausa a las classificacions fenetiques que trigan pas la ressemblança e fan de classaments a partir de la ressemblança globala. Remplaça la classificacion traditionala basada sus un fum critèris, morfologics mas tanben ecologics, etologics, antropocentrics, e de preferéncias nutricionalas.


La classificacion filogenetica ne valide que des groupes monophylétiques, quels que soient les caractères utilisés, moléculaires, morphologiques, anatomiques, caryologiques, génomiques. Les caractères utilisés per construire un arbre filogenetica n'es valable que si celui-ci es un caractère apomorphe partagé per au moins deux taxons. (Un caractère apomorphe es un caractère ancestral qui a été transformé. Ce caractère apomorphe partagé es une synapomorphie. Seul les synapomorphies (ou caractère dérivé) caractérise un clade ou groupe monophylétique. Un groupe monophylétique (ou clade) es un groupe comprenant un ancêtre (ou nœud) e tous ses descendants.
La classificacion filogenetica valida que de gropes monofiletics, quals que sián los caractèrs utilisats, moleculars, morfologics, anatomics, cariologics, genomics. Los caractèrs utilisats per construire un arbre filogenetic es valable pas que se aqueste es un caractèr apomòrf pertajat per al mens dos taxons. (Un caractèr apomòrf es un caractèr ancestral que es estat transformat. Aqueste caractèr apomòrf partajat es una sinapomorfia. Sol las sinapomorfias (o caractèr derivat) caracterisa un clad o grope monofiletic. Un grope monofiletic (o clad) es un grope comprenant un ancèstre (o nud) e totes sos decendents.






La première hiérarchie es donc composée de trois '''domaines''':
La primièra ierarquia es doncas compausada de tres '''domènis''':
# [[Archaea|Archéobactérie]]s
# [[Archaea|Arqueobacteria]]s
# [[Euryarchaeota|Eubactérie]]s
# [[Euryarchaeota|Eubacteria]]s
# [[Eucaryote]]s
# [[Eucaryote]]s


Savoir lesquels de ces trois groupes partagent un ancêtre commun qui les distingue du troisième es un sujet de recherche.
Saber losquals d'aquestes tres gropes partajan un ancèstre comun que los distingon del tresen es un sunjècte de recèrca.


La systématique [[phylogénie|filogenetica]] dans sa version moderne rejette toute catégorisation des niveaux hiérarchiques. Per des raisons pratiques l'arbre du vivant donne lui-même la hiérarchie que tentaient de fournir les anciennes categorias. L'arbre du vivant es, en effet, un ensemble de points de branchement. Chaque niveau es assimilé a un taxon. Un taxon es un regroupement d'organisme définit per un ensemble de synapomorphies. Les points ou nœuds sont obligatoirement un organisme théorique qui possèderait les synapomorphies des nœuds postérieurs dans le cladogramme. Si cet organisme es découvert (fossiles ou autres) un nouvel arbre doit être construit.
La sistematica [[filogenia|filogenetica]] dins sa version modèrna rejèta tota categorisacion dels nivèls ierarquics. Per de rasons practicas l'arbre del vivent balha ele-meteis la ierarquia qu'ensajavan de balhar las ancianas categorias. L'arbre del vivent es, en efècte, un ensemble de punts de brancament. Cada nivèl es assimilat a un taxon. Un taxon es un regropament d'organisme definit per un ensemble de sinapomorfias. Los punts o nuds son obligatoriàment un organisme teoric qu'auriá las sinapomorfias dels nuds posteriors dins lo cladogram. Se aqueste organisme es descobèrt (fossils o autres) un novèl arbre deu èsser construït.
A terme, si l'arbre restitue la totalité des relations de parenté, tous les branchements devraient être binaires. Le sens des dichotomies n'a rien a voir amb la sexualité ni amb des spéciations binaires, car l'arbre n'es pas une généalogie ("qui descend de qui"), mais reflète uniquement un pouvoir explicatif maximal de l'arbre : un arbre totalement dichotomique réussit a restituer toutes les relations de parenté ("qui es mai proche de qui").
A tèrme, se l'arbre restituís la totalitat de las relacions de parentat, totes los brancaments deurián èstre binàris. Lo sentit de las dicotomias a pas res a vèire amb la sexualitat ni amb d'especiacions binàrias, car l'arbre es pas une genealogia ("qui descen de qui"), mas reflèta unicament un poder explicatiu maximal de l'arbre : un arbre totalament dicotomic arriba a restituir totas las relacions de parentat ("qui es mai pròche de qui").


La systématique moderne prend en compte tous les caractères héritables, depuis ce qui es visible (anatomie e morphologie, base de la classificacion traditionnelle) jusqu'aux séquences d'[[Acide désoxyribo-nucléique|ADN]] e d'[[Acide ribonucléique|ARN]], en passant per les [[protéine]]s e les données de la [[paléontologie]]. Le séquençage de certaines parties du [[génome]], comme l'[[Acide désoxyribo-nucléique|ADN]] des [[mitochondries]] ou l'[[Acide ribonucléique|ARN]] des [[ribosomes]] a permis dans les dernières années de faire des progrès importants dans la classificacion e de résoudre maints problèmes séculaires.
La sistematica modèrna pren en compte totes los caractèrs eritables, dempuèi ço que es visible (anatomia e morfologia, basa de la classificacion tradicionala) fins a las seqüéncions d'[[Acid desoxiribo-nucleic|ADN]] e '[[Acid ribonucleic|ARN]], en passant per les [[proteina]]s e las donnadas de la [[paleontologia]]. Lo sequençatge de certanas partidas del [[genòme]], coma l'[[Acid desoxiribo-nucleic|ADN]] de las [[mitocondrias]] o l'[[Acid ribonucleic|ARN]] dels [[ribosòms]] a permés dins las darrièras annadas de far de progresses importants dins la classificacion e de resoldre fòrça problèmas seculars.


L'arbre es obtenu a partir de nombreux critères e fait appel a des algorithmes complexes. Des algorithmes différents peuvent donner des résultats différents. Dans ce cas celui qui répondra le mai aux critères de parcimonies sera retenu. C'es a dire l'arbre demandant le minimum de transformation de caractères.
L'arbre es obtengut a partir de nombroses critèris e fa apèl a d'algoritmes complèxes. D'algoritmes diferents poden donar de resultats diferents. Dins aqueste cas lo que respondra lo mai als critèris de parcimonias sera retengut. Es a dire l'arbre que demanda lo minimum de transformacion de caractèrs.
La classificacion actuelle es continuellement remaniée en fonction de nouvelles informations.
La classificacion actuala es continualament remaniada en fonccion de novèlas informacions.
Le siti [http://www.treebase.org/treebase/index.html treebase] fait référence. Les exemples qui suivent peuvent avoir a être modificats.
Lo siti [http://www.treebase.org/treebase/index.html treebase] fa referéncia. Los exèmples que seguisson poden aver a èstre modificats.


== Exèmple de l'Òme ==
== Exèmple de l'òme ==


Un exèmple détaillé permet d'avoir une idée de la différence de résultat, per rapport a l'approche traditionnelle. L'exèmple incontournable es celui de l'homme. Voici une partie des nœuds successifs permettant de classer l'homme (certains intermédiaires ont été omis arbitrairement) telle qu'apparaissant dans ''Classificacion filogenetica du vivant'' ([[Guillaume Lecointre]] e [[Hervé Le Guyader]], édition Belin) (la description associée a chaque clade es peu rigoureuse e vise juste a fixer les idées) :
Un exèmple destalhat permetís d'aver una idèa de la diferéncia de resultat, per rapòrt a l'apròchi tradicional. L'exèmple incontornable es lo de l'òme. Vaquí una partida dels nuds successius permetent de classar l'òme (certans intermediàris son estats dobliadts arbitrariament) tala qu'aparèisson dins ''Classificacion filogenetica del vivent'' ([[Guillaume Lecointre]] e [[Hervé Le Guyader]], edicion Belin) (la descripcion associada a cada clad es pauc rigorosa e visa just a fixar las idèas) :


* '''Espècia''' ''[[Homo sapiens]]''
* '''Espècia''' ''[[Homo sapiens]]''
* '''Genre''' ''[[Homo]]'' : inclut les espècias fossiles comme ''[[néanderthal]]'' ou ''[[Homo erectus|erectus]]''
* '''Genre''' ''[[Homo]]'' : incluís las espècias fossilas coma ''[[neandertal]]'' o ''[[Homo erectus|erectus]]''
* Hominines : les genres ''[[Australopithecus]]'' e ''Homo''
* Ominins : los genres ''[[Australopithecus]]'' e ''Homo''
* Homininés : les deux espècias de chimpanzés e les hominines
* Omininats : las doás espècias de chimpanzats e los ominins
* '''Famille''' [[Hominidés]] : gorille e Homininés
* '''Familha''' [[Hominidats]] : gorilla e omininats
* Hominoïdés : on ajoute l'orang-outang
* Ominoïdats : s'ajusta l'orang-otang
* Ominoïds : s'ajusta las gibons
* Hominoïdes : on ajoute les gibbons
* Catarrhiniens : les singes de l'ancien monde
* Catarrinians : los monards de l'ancian monde
* Simiiformes : [[singe]]s
* Simiifòrms : [[monard]]s
* Haplorrhiniens : singes e certains [[lémuriens]]
* Aplorrinians : singes e certans [[lemurians]]
* '''Ordre''' [[Primate]]s (stricto sensu) : la mai grande partie de l'ancien ordre des primates
* '''òrdre''' [[Primat]]s (stricto sensu) : la mai granda partida de l'ancian òrdre dels primats
* [[Primate]]s (lato sensu) : s’ajustan les [[Scandentiens]] (toupayes)
* [[Primat]]s (lato sensu) : s’ajustan los [[Scandentians]] (toupayes)
* [[Archontes]] : s’ajustan les [[Chiroptère]]s (chauve-souris) e les [[Dermoptère]]s
* [[Arconts]] : s’ajustan los [[Quiroptèr]]s (ratapenada) e los [[Dermoptèr]]s
* Preptothériens : s’ajustan la plupart des mammifères placentaires
* Preptoterians : s’ajustan la majèr part dels mamifèrs placentàris
* Euthériens : s’ajustan les pangolins e fourmiliers ([[Xénarthres]]) per compléter les mammifères placentaires
* Euterians : s’ajustan los pangolins e formilièrs ([[Xenartres]]) per completar los mamifèrs placentàris
* Thériens : s’ajustan les marsupiaux
* Terians : s’ajustan los marsupials
* '''Classe''' [[Mammifère]]s : l'ancienne classe du même nom, les précédents mai les [[monotrème]]s (ornithorhynques e échidnés)
* '''Classa''' [[Mamifèr]]s : l'anciana classa del meteis nom, los precedents mai los [[monotrèm]]s (ornitorincs e equidnats)
* [[Amniote]]s : s’ajustan l'ancienne classe des reptiles e les oiseaux
* [[Amniòte]]s : s’ajustan l'anciana classa dels reptils e los ausèls
* [[Tétrapode]]s : s’ajustan en gros les amphibiens
* [[Tetrapòd]]s : s’ajustan en gros los anfibians
* [[Sarcoptérygien]]s : s’ajustan dipneustes puis coelacanthes
* [[Sarcopterigian]]s : s’ajustan dipneustes e coelacants
* [[Ostéichthyen]]s : s’ajustan les actinoptérygiens (la majeure partie des « poissons osseux »)
* [[Osteichthian]]s : s’ajustan los actinopterigians (la majèr partida dels « peisses ossoses »)
* '''[[Vertébré]]s''' : s’ajustan les requins puis les lamproies
* '''[[Vertebrat]]s''' : s’ajustan las làmias e las lamproias
* [[Craniates]] : s’ajustan les [[myxine]]s
* [[Craniats]] : s’ajustan las [[mixina]]s
* '''Embranchement''' [[Chordé]]s : s’ajustan amphioxus e ascidies
* '''Embrancament''' [[Cordat]]s : s’ajustan amphioxus e ascidias
* [[Deutérostomien]]s : s’ajustan les échinodermes (étoiles de mer, oursins, ...)
* [[Deuterostomian]]s : s’ajustan los equinodèrms (estèla de mar, orsins, ...)
* [[Bilatériens]] : animals symétriques : s’ajustan aux précédents, entre autres, les protostomiens qui incluent, entre beaucoup d'autres, différents groupes de vers, les arthropodes (insectes), les mollusques (escargots)
* [[Bilaterians]] : animals simetrics : s’ajustan als precedents, entre autres, los protostomians que incluen, entre fòrça autres, diferents gropes de vers, los artropòds (insèctes), los moluscs (escagaròls)
* [[Eumétazoaires]] : animals organisés, s’ajustan aux précédents les cnidaires per exèmple
* [[Eumetazoaris]] : animals organisats, s’ajustan als precedents los cnidàris per exèmple
* [[Métazoaires]] : l'ancien rènhe animal, s’ajustan aux précédents différents groupes d'éponges
* [[Metazoaris]] : l'ancian rènhe animal, s’ajustan als precedents diferents gropes d'esponjas


* [[Opisthocontes]] : s’ajustan, entre autres, les champignons
* [[Opistoconts]] : s’ajustan, entre autres, los campairòls
* '''Domèni''' [[Eucaryote]]s : êtres vivants a cellules a noyau ; s’ajustan aux précédents listés ci-dessus la lignée verte (algues vertes, algues rouges, plantes a fleurs), la lignée brune (algues brunes, ...) e toute une collection de groupements d'espècias unicellulaires
* '''Domèni''' [[Eucariòt]]s : èssers vivents a cellulas a nucli ; s’ajustan als precedents listats çai-dessus la linhada vèrda (algas verads, algas rojas, plantas a flors), la linhada bruna (algas brunas, ...) e tota una colleccion de groupaments d'espècias unicellulàrias


== Diferéncias amb l'ancian sistèma ==
== Diferéncias amb l'ancian sistèma ==


Citons enfin quelques exemples de changements spectaculaires per rapport a la [[classificacion scientifique|classificacion traditionnelle]].
Citam enfin quelques exèmples de cambi espectaculars per rapòrt a la [[classificacion scientifica|classificacion tradicionala]].
* Tous les ancêtres des [[dinosaure]]s sont aussi des ancêtres des [[oiseau]]x, ce qui amène a considérer ceux-ci comme les descendants d'un groupe de petits dinosaures volants vivants au [[crétacé]]. (Le concept de « reptile » es abandonné.)
* Totes los ancèstres dels [[dinosaur]]s son tanben d'ancèstres dels [[ausèl]]s, ço que mèna a considerar aqueles coma los descendents d'un grope de pichons dinosaurs volants vivents al [[cretaçat]]. (Lo concèpte de « reptil » es abandonat.)
:Précisons la relation entre oiseaux e dinosaures. Per certains auteurs, le [[vélociraptor]] es considéré comme mai proche des oiseaux que le [[tyrannosaure]], e ce dernier es considéré mai proche des oiseaux que du [[diplodocus]].
:Precisam la relacion entre ausèls e dinosaurs. Per certans autors, lo [[velociraptor]] es considerat coma mai pròche dels ausèls que lo [[tiranosaur]], e aqueste es considerat mai pròche dels ausèls que del [[diplodocus]].
* Les mai proches parents des [[cétacé]]s seraient les hippopotames. (Le concept d'"artiodactyles" es abandonné.)
* Los mai pròches parents dels [[cetaçat]]s serián los ipopotams. (Lo concèpte d'"artiodactils" es abandonat.)
* Les mai proches parents vivants des oiseaux sont les [[crocodile]]s.
* Los mai pròches parents vivents dels ausèls son los [[crocodil]]s.
* Les poissons osseux sont mai proches des mammifères que des [[requin]]s. (Le concept de « poisson » es abandonné.)
* Los peisses ossoses son mai pròches dels mamifèrs que de lss [[làmia]]s. (Lo concèpte de « peis » es abandonat.)
* L'ancien groupe des « [[algue]]s » explose en tous sens, certaines étant groupées amb les [[plante|plantes vertes]], d'autres amb les [[bactérie]]s.
* L'ancian grope de las « [[alga]]s » explosa en tot sentit, certanas son gropadas amb las [[planta|plantas verdas]], d'autras amb las [[bacteria]]s.
* Le concept de « protiste » es abandonné, au profit de groupes pouvant mélanger êtres multicellulaires e monocellulaires (per exèmple les straménopiles regroupent les algues brunes - dont les kelp, jusqu'a 60 m de long - e les diatomées unicellulaires).
* Lo concèpte de « protista » es abandonat, al pròfit de gropes podent mesclar d'èssers multicellulars e monocellulars (per exèmple las estramenopilas regropan las algas brunas - quitament las kelp, fins a 60 m de long - e las diatomèas unicellularas).
* La division entre Procaryotes e Eucaryotes es abandonnée, au profit de la division en trois du vivant.
* La division entre Procariòts e Eucariòts es abandonada, al pròfit de la division en tres del vivent.
*L'application de cette classificacion aux angiospermes es illustrée per la [[classificacion APG]] de l'angiosperms phylogeny group.
*L'aplicacion d'aquesta classificacion als angiosperms es illustrada per la [[classificacion APG]] de l'angiosperms phylogeny group.


== De legir ==
== A legir ==


''[[Classificacion filogenetica del vivent]]'' / [[Guillaume Lecointre]] e [[Hervé Le Guyader]]. -Paris : [[Belin]], 2001. - ISBN 2-7011-2137-X.
''[[Classificacion filogenetica del vivent]]'' / [[Guillaume Lecointre]] e [[Hervé Le Guyader]]. -Paris : [[Belin]], 2001. - ISBN 2-7011-2137-X.

Version del 20 decembre de 2005 a 20.24

Classificacion filogenetica
Domèni: Archaea
Domèni: Euryarchaeota
Domèni: Eukaryota
Rènhe
Animalia
Fungi
Plantae

La classificacion filogenetica es un sistèma de classificacion sistematica dels èssers vivents. Remplaça la classificacion tradicionala basada sus de traches fenotipics e de preferéncias nutricionalas. Una de las grandas evolucions de l'apròchi filogenic es que aquesta classificacion boleversa las classificacions fixistas coma las desvolopadas per Linné. La classificacion binomiala de Linné èra basada sur l'adatge que totas las espècias son aparegudas en meteis temps e que aceistas èran fixas. Alara que la classificacion filogenetica ilustra los principis d'evolucions e de parentat de las espècias.


Presentacion

La classificacion filogenetica foguèt iniciada per Willi Hennig en 1950, que revolucionèt, aprèp la traduccion en anglés de son òbra, tota la sistematica a partir de la fin de las annadas seissanta. Los caractèrs anatomics dels èssers vivents foguèron alara analisats diferentament, rejonhs lèu per las caractèrs moleculars. La classificacion filogenetica es un sistèma de classificacion dels èssers vivents d'abord fondat sus ço que los èssers vivents an (al nivèl morfologic coma al nivèl molecular), e non pas, en primièra instància, sus ço qu’an pas (òm evitara alara « invertebrats ») o sus ço que fan (òm evitara alara « vivipars », « foissors »). Es pas une classificacion ecologica ni antropocentrica. Recampa los èssers vivents sus un tipe particulièr de ressemblança evolutivament inovantas al còr de l'echantilhon d'espècias a classar. S'opausa a las classificacions fenetiques que trigan pas la ressemblança e fan de classaments a partir de la ressemblança globala. Remplaça la classificacion traditionala basada sus un fum critèris, morfologics mas tanben ecologics, etologics, antropocentrics, e de preferéncias nutricionalas.

La classificacion filogenetica valida que de gropes monofiletics, quals que sián los caractèrs utilisats, moleculars, morfologics, anatomics, cariologics, genomics. Los caractèrs utilisats per construire un arbre filogenetic es valable pas que se aqueste es un caractèr apomòrf pertajat per al mens dos taxons. (Un caractèr apomòrf es un caractèr ancestral que es estat transformat. Aqueste caractèr apomòrf partajat es una sinapomorfia. Sol las sinapomorfias (o caractèr derivat) caracterisa un clad o grope monofiletic. Un grope monofiletic (o clad) es un grope comprenant un ancèstre (o nud) e totes sos decendents.


La primièra ierarquia es doncas compausada de tres domènis:

  1. Arqueobacterias
  2. Eubacterias
  3. Eucaryotes

Saber losquals d'aquestes tres gropes partajan un ancèstre comun que los distingon del tresen es un sunjècte de recèrca.

La sistematica filogenetica dins sa version modèrna rejèta tota categorisacion dels nivèls ierarquics. Per de rasons practicas l'arbre del vivent balha ele-meteis la ierarquia qu'ensajavan de balhar las ancianas categorias. L'arbre del vivent es, en efècte, un ensemble de punts de brancament. Cada nivèl es assimilat a un taxon. Un taxon es un regropament d'organisme definit per un ensemble de sinapomorfias. Los punts o nuds son obligatoriàment un organisme teoric qu'auriá las sinapomorfias dels nuds posteriors dins lo cladogram. Se aqueste organisme es descobèrt (fossils o autres) un novèl arbre deu èsser construït. A tèrme, se l'arbre restituís la totalitat de las relacions de parentat, totes los brancaments deurián èstre binàris. Lo sentit de las dicotomias a pas res a vèire amb la sexualitat ni amb d'especiacions binàrias, car l'arbre es pas une genealogia ("qui descen de qui"), mas reflèta unicament un poder explicatiu maximal de l'arbre : un arbre totalament dicotomic arriba a restituir totas las relacions de parentat ("qui es mai pròche de qui").

La sistematica modèrna pren en compte totes los caractèrs eritables, dempuèi ço que es visible (anatomia e morfologia, basa de la classificacion tradicionala) fins a las seqüéncions d'ADN e 'ARN, en passant per les proteinas e las donnadas de la paleontologia. Lo sequençatge de certanas partidas del genòme, coma l'ADN de las mitocondrias o l'ARN dels ribosòms a permés dins las darrièras annadas de far de progresses importants dins la classificacion e de resoldre fòrça problèmas seculars.

L'arbre es obtengut a partir de nombroses critèris e fa apèl a d'algoritmes complèxes. D'algoritmes diferents poden donar de resultats diferents. Dins aqueste cas lo que respondra lo mai als critèris de parcimonias sera retengut. Es a dire l'arbre que demanda lo minimum de transformacion de caractèrs. La classificacion actuala es continualament remaniada en fonccion de novèlas informacions. Lo siti treebase fa referéncia. Los exèmples que seguisson poden aver a èstre modificats.

Exèmple de l'òme

Un exèmple destalhat permetís d'aver una idèa de la diferéncia de resultat, per rapòrt a l'apròchi tradicional. L'exèmple incontornable es lo de l'òme. Vaquí una partida dels nuds successius permetent de classar l'òme (certans intermediàris son estats dobliadts arbitrariament) tala qu'aparèisson dins Classificacion filogenetica del vivent (Guillaume Lecointre e Hervé Le Guyader, edicion Belin) (la descripcion associada a cada clad es pauc rigorosa e visa just a fixar las idèas) :

  • Espècia Homo sapiens
  • Genre Homo : incluís las espècias fossilas coma neandertal o erectus
  • Ominins : los genres Australopithecus e Homo
  • Omininats : las doás espècias de chimpanzats e los ominins
  • Familha Hominidats : gorilla e omininats
  • Ominoïdats : s'ajusta l'orang-otang
  • Ominoïds : s'ajusta las gibons
  • Catarrinians : los monards de l'ancian monde
  • Simiifòrms : monards
  • Aplorrinians : singes e certans lemurians
  • òrdre Primats (stricto sensu) : la mai granda partida de l'ancian òrdre dels primats
  • Primats (lato sensu) : s’ajustan los Scandentians (toupayes)
  • Arconts : s’ajustan los Quiroptèrs (ratapenada) e los Dermoptèrs
  • Preptoterians : s’ajustan la majèr part dels mamifèrs placentàris
  • Euterians : s’ajustan los pangolins e formilièrs (Xenartres) per completar los mamifèrs placentàris
  • Terians : s’ajustan los marsupials
  • Classa Mamifèrs : l'anciana classa del meteis nom, los precedents mai los monotrèms (ornitorincs e equidnats)
  • Amniòtes : s’ajustan l'anciana classa dels reptils e los ausèls
  • Tetrapòds : s’ajustan en gros los anfibians
  • Sarcopterigians : s’ajustan dipneustes e coelacants
  • Osteichthians : s’ajustan los actinopterigians (la majèr partida dels « peisses ossoses »)
  • Vertebrats : s’ajustan las làmias e las lamproias
  • Craniats : s’ajustan las mixinas
  • Embrancament Cordats : s’ajustan amphioxus e ascidias
  • Deuterostomians : s’ajustan los equinodèrms (estèla de mar, orsins, ...)
  • Bilaterians : animals simetrics : s’ajustan als precedents, entre autres, los protostomians que incluen, entre fòrça autres, diferents gropes de vers, los artropòds (insèctes), los moluscs (escagaròls)
  • Eumetazoaris : animals organisats, s’ajustan als precedents los cnidàris per exèmple
  • Metazoaris : l'ancian rènhe animal, s’ajustan als precedents diferents gropes d'esponjas
  • Opistoconts : s’ajustan, entre autres, los campairòls
  • Domèni Eucariòts : èssers vivents a cellulas a nucli ; s’ajustan als precedents listats çai-dessus la linhada vèrda (algas verads, algas rojas, plantas a flors), la linhada bruna (algas brunas, ...) e tota una colleccion de groupaments d'espècias unicellulàrias

Diferéncias amb l'ancian sistèma

Citam enfin quelques exèmples de cambi espectaculars per rapòrt a la classificacion tradicionala.

  • Totes los ancèstres dels dinosaurs son tanben d'ancèstres dels ausèls, ço que mèna a considerar aqueles coma los descendents d'un grope de pichons dinosaurs volants vivents al cretaçat. (Lo concèpte de « reptil » es abandonat.)
Precisam la relacion entre ausèls e dinosaurs. Per certans autors, lo velociraptor es considerat coma mai pròche dels ausèls que lo tiranosaur, e aqueste es considerat mai pròche dels ausèls que del diplodocus.
  • Los mai pròches parents dels cetaçats serián los ipopotams. (Lo concèpte d'"artiodactils" es abandonat.)
  • Los mai pròches parents vivents dels ausèls son los crocodils.
  • Los peisses ossoses son mai pròches dels mamifèrs que de lss làmias. (Lo concèpte de « peis » es abandonat.)
  • L'ancian grope de las « algas » explosa en tot sentit, certanas son gropadas amb las plantas verdas, d'autras amb las bacterias.
  • Lo concèpte de « protista » es abandonat, al pròfit de gropes podent mesclar d'èssers multicellulars e monocellulars (per exèmple las estramenopilas regropan las algas brunas - quitament las kelp, fins a 60 m de long - e las diatomèas unicellularas).
  • La division entre Procariòts e Eucariòts es abandonada, al pròfit de la division en tres del vivent.
  • L'aplicacion d'aquesta classificacion als angiosperms es illustrada per la classificacion APG de l'angiosperms phylogeny group.

A legir

Classificacion filogenetica del vivent / Guillaume Lecointre e Hervé Le Guyader. -Paris : Belin, 2001. - ISBN 2-7011-2137-X.

Vèire tanben

Ligams extèrnes