Conilh del mètro parisenc

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Lo conilh del mètro parisenc, apelat Serge e de còps conilh RATP, es un personatge de ficcion figurant sus divèrs dessenhs que la RATP aficha dempuèi la fin dels ans 70 dins lo mètro parisenc, per avertir lo jove public de cèrts perilhs. Mai d'un conilhs de colors e d'aires diferents seguent las epòcas se son succedits per prevenir de cèrts perilhs, especialament del risc de se far pinçar los dets dins las pòrtas dels trens.

Descripcion[modificar | Modificar lo còdi]

Contèxt[modificar | Modificar lo còdi]

Las afichas que meton en scèna aquesta conilh se presentan sos la forma de pega-solets apausats a l'interior dels trens del mètro de París e del RER, sus las pòrtas coladissas. D'efèit, coma lor obertura e lor barradura es automatisada, constituïsson un perilh per los joves enfants, inconscients del risc de s'i pinçar los dets. Lo conilh jòga un ròtle pedagogic de prevencion.

Dempuèi lo debut de l'annada 2017, Serge lo Conilh a investit los escalièrs mecanics del malhum parisenc per avertir los viatjaires e espacialament los joves enfants dels compòrtaments a risques. Es desplegat suls 115 escaliers mecanics que necessitan una atencion particulara[1].

Illustracion[modificar | Modificar lo còdi]

Mai d'un conilhs foguèron representats sus las afichas apausadas per la RATP ; l'entrepresa presenta una retrospectiva sus son sit internet. Per antropomorfisme, totes aquestes conilhs èran bipèdes e portavan de vestits e lors pès de còps cauçats. En revenge, portavan pas d'autres accessòris.

Cibla[modificar | Modificar lo còdi]

Lo causida de l'animal representat e las colors vivas denòtan la cibla : los enfants.

Un simbòl victima de destornaments[modificar | Modificar lo còdi]

Los passatgièrs del mètro parisenc son familiars d'aquesta personatge que fa partit de lor vida jornalièra tot en se desmarcant del ton abitualament adoptat per la senhalizacion. Es en qualque sòrta vengut una mascòta de la RATP, que lo qualifica de «referéncia» e de «simbòl fòrt».

D'aquel fach, s'expausa als destornaments.

Brigadas AntiPub[modificar | Modificar lo còdi]

Las Brigadas AntiPub an espleitat sa notorietat per lo parodiar a finalas militantas. La version imitada es la miniatura ; las pòrtas del mètro son remplaçadas per de publicitats ipnotizant lo conilh[2].

Les Kassos[modificar | Modificar lo còdi]

La web-seria francesa Les Kassos, difusada sus Youtube, fa del conilh un personatge masoquista[3].

Equivalents estrangièrs[modificar | Modificar lo còdi]

A Londres[modificar | Modificar lo còdi]

Un fenomèn similar existís dins lo mètro de Londres : l'inscripcion «Mind the gap», que met en garda los viatjaires qu'un void separa lo bòrd del cai e lo planchèir del tren, es vengut un mème de la cultura populara londinenca.

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  • (fr) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en francés intitolat « Lapin du métro parisien ».
  1. (fr) RATP : la nouvelle mission de Serge le Lapin, RATP, 21 de febrièr de 2017.
  2. (fr) https://web.archive.org/web/20130719041706/http://bap.propagande.org/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownloadinfos&lid=44
  3. (fr) « Les Kassos » font leur retour sur YouTube, Le Monde, 19 de març de 2016.

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]

Sus d'autres projècte de Wikimedia:
Commons
Commons
Commons (Galariá)
Commons
Commons
Commons (Categoria) Modifica el valor a WikidataModèl:Commonscat/categories

Articles ligats[modificar | Modificar lo còdi]

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]