Lista dels primièrs ministres de Japon

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Emblèma del primièr ministre de Japon.

Vaquí la lista dels Primièrs ministres de Japon dempuèi 1885.

Primièrs ministres de l'Empèri japonés (1868–1947)[modificar | modificar la font]

Periòde Meiji (1868–1912)[modificar | modificar la font]

Primièrs ministres jos l'Emperaire Meiji.

A# I# Imatge Nom mandat Partit
Romaji Kanji Començament del mandat Fin del mandat
1 1 Itô Hirobumi.jpg Ito Hirobumi
(1èr còp)
伊藤 博文 22 de decembre de 1885 30 d'abril de 1888 cap
2 2 Kiyotaka Kuroda 2.jpg Kuroda Kiyotaka 黒田 清隆 30 d'abril de 1888 25 d'octobre de 1889[1] cap
- - Sanetomi Sanjo formal cropped.jpg Sanjo Sanetomi 三條 實美 25 d'octobre de 1889 24 de decembre de 1889 cap
3 3 Aritomo Yamagata 3.jpg Aritomo Yamagata
(1èr còp)
山縣 有朋 24 de decembre de 1889 6 de mai de 1891 cap
4 4 Masayoshi Matsukata suit.jpg Masayoshi Matsukata
(1èr còp)
松方 正義 6 de mai de 1891 8 d'agost de 1892 cap
5 - Itô Hirobumi.jpg Ito Hirobumi
(2nd còp)
伊藤 博文 8 d'agost de 1892 31 d'agost de 1896[2] cap
Durant aqueste periòde, lo conselhièr de l'imperator Kiyotaka Kuroda (黒田 清隆) foguèt lo primièr ministre.
6 - Masayoshi Matsukata suit.jpg Masayoshi Matsukata
(2nd còp)
松方 正義 18 de setembre de 1896 12 de genièr de 1898 cap
7 - Itô Hirobumi.jpg Ito Hirobumi
(3en còp)
伊藤 博文 12 de genièr de 1898 30 de junh de 1898 cap
8 5 Ōkuma Shigenobu.jpg Shigenobu Okuma
(1èr còp)
大隈 重信 30 de junh de 1898 8 de novembre de 1898 Constitucional (Kenseito)
9 - Aritomo Yamagata 3.jpg Aritomo Yamagata
(2nd còp)
山縣 有朋 8 de novembre de 1898 19 d'octobre de 1900 cap
10 - Itô Hirobumi.jpg Ito Hirobumi
(4th term)
伊藤 博文 19 d'octobre de 1900 10 de mai de 1901[2] Rikken Seiyukai
Durant aqueste periòde, lo conselhièr de l'emperaire, Kinmochi Saionji (西園寺 公望), foguèt lo primièr ministre.
11 6 11 KatsuraT.jpg Taro Katsura
(1èr còp)
桂 太郎 2 de junh de 1901 7 de genièr de 1906 cap
(general d'armada)
12 7 PM Kinmochi Saionji cropped.jpg Kinmochi Saionji
(1èr còp)
西園寺 公望 7 de genièr de 1906 14 de julhet de 1908 Rikken Seiyukai
13 - 11 KatsuraT.jpg Taro Katsura
(2nd còp)
桂 太郎 14 de julhet de 1908 30 d'agost de 1911 cap
(general d'armada)
14 - PM Kinmochi Saionji cropped.jpg Kinmochi Saionji
(2nd còp)
西園寺 公望 30 d'agost de 1911 21 de decembre de 1912 Rikken Seiyukai

Periòde Taisho (1912–1926)[modificar | modificar la font]

Primièrs ministres jos l'Emperaire Taisho.

Imatge Nom Començament del mandat Fin del mandat Partit
7 11 KatsuraT.jpg Taro Katsura
(3en còp)
21 de decembre de 1912 20 de febrièr de 1913 cap (militar)
8 Yamamoto Gonnohyoe 2.jpg Gonbee Yamamoto
(1èr còp)
20 de febrièr de 1913 15 d'abril de 1914 cap (militar)
Shigenobu Okuma (2nd còp) 15 d'abril de 1914 9 d'octobre de 1916 Constitucional Nacionalista
9 Masatake Terauchi (2nd còp) 9 d'octobre de 1916 29 de setembre de 1918 cap (militar)
10 Takashi Hara 9 d'octobre de 1916 4 de novembre de 1921 Constitucional (Seiyukai)
11 Korekiyo Takahashi 13 de novembre de 1921 12 de junh de 1922 Constitucional (Seiyukai)
12 Tomosaburo Kato 12 de junh de 1922 24 d'agost de 1923 cap (militar)
Yamamoto Gonnohyoe 2.jpg Gonbee Yamamoto
(2nd còp)
12 de setembre de 1923 5 de genièr de 1924 cap (militar)
13 Keigo Kiyoura 5 de genièr de 1924 11 de junh de 1924 cap
14 Takaaki Kato 11 de junh de 1924 27 de genièr de 1926 Constitucional (Kenseito)
15 Reijiro Wakatsuki (1èr còp) 30 de genièr de 1926 19 d'abril de 1927 Constitucional (Kenseito)

Primièrs ministres de 1926 fins a 1947[modificar | modificar la font]

Imatge Nom Començament del mandat Fin del mandat Partit
16 Giichi Tanaka 19 d'abril de 1927 2 de julhet de 1929 Constitucional (Seiyukai)
17 Osachi Hamaguchi 2 de julhet de 1929 14 d'abril de 1931 Constitucional Democratic
Reijiro Wakatsuki (2nd còp) 14 d'abril de 1931 13 de decembre de 1931 Constitucional Democratic
18 Inukai Tsuyoshi 13 de decembre de 1931 16 de mai de 1932 Constitucional (Seiyukai)
19 Makoto Saito 2.jpg Makoto Saito 26 de mai de 1932 8 de julhet de 1934 cap (militar)
20 Keisuke Okada 8 de julhet de 1934 9 de març de 1936 cap (militar)
21 Koki Hirota 9 de març de 1936 2 de febrièr de 1937 cap
22 Senjuro Hayashi suit.jpg Senjuro Hayashi 2 de febrièr de 1937 2 de junh de 1937 cap (militar)
23 Fumimaro Konoe clear background.jpg Fumimaro Konoe 2 de junh de 1937 4 de genièr de 1939 cap
24 Kiichiro Hiranuma 4 de genièr de 1939 29 d'agost de 1939 cap
25 Nobuyuki Abe 29 d'agost de 1939 15 de genièr de 1940 cap (militar)
26 Yonai Mitsumasa 15 de genièr de 1940 21 de julhet de 1940 cap (militar)
Fumimaro Konoe clear background.jpg Fumimaro Konoe (2nd còp) 21 de julhet de 1940 18 d'octobre de 1941 Membre de la familha imperial
27 Hideki Tojo 18 d'octobre de 1941 22 de julhet de 1944 cap (militar)
28 Koiso Kuniaki 22 de julhet de 1944 7 d'abril de 1945 cap (militar)
29 Kantaro Suzuki 7 d'abril de 1945 16 d'agost de 1945 cap (militar)
30 HIH Prince Naruhiko of Higashikuni.jpg Naruhiko Higashikuni 16 d'agost de 1945 8 d'octobre de 1945 cap (militar)
31 Kijuro Shidehara 8 d'octobre de 1945 20 de mai de 1946 cap
32 Shigeru Yoshida smiling2.jpg Shigeru Yoshida 20 de mai de 1946 21 de mai de 1947 Liberal

Primièrs ministres dempuèi 1947[modificar | modificar la font]

Imatge Nom Començament del mandat Fin del mandat Partit
33 Tetsu Katayama.jpg Katayama Tetsu 21 de mai de 1947 23 de febrièr de 1948 Socialista
34 Hitoshi Ashida.jpg Ashida Hitoshi 23 de febrièr de 1948 15 d'octobre de 1948 Democratic
Shigeru Yoshida smiling2.jpg Shigeru Yoshida (2nd còp) 15 d'octobre de 1948 10 de decembre de 1954 Liberal
35 Hatoyama Ichirō.jpg Ichiro Hatoyama 10 de decembre de 1954 23 de decembre de 1956 Liberal Democratic
36 Tanzan Ishibashi.jpg Tanzan Ishibashi 23 de decembre de 1956 24 de febrièr de 1957 Liberal Democratic
37 Kishi Nobusuke 24 de febrièr de 1957 18 de julhet de 1960 Liberal Democratic
38 Hayato Ikeda 18 de julhet de 1960 9 de novembre de 1964 Liberal Democratic
39 Eisaku Sato 9 de novembre de 1964 6 de julhet de 1972 Liberal Democratic
40 Kakuei Tanaka 6 de julhet de 1972 9 de decembre de 1974 Liberal Democratic
41 Takeo Miki 9 de decembre de 1974 24 de decembre de 1976 Liberal Democratic
42 Takeo Fukuda 24 de decembre de 1976 7 de decembre de 1978 Liberal Democratic
43 Masayoshi Ohira 7 de decembre de 1978 12 de junh de 1980 Liberal Democratic
44 Zenko Suzuki 17 de julhet de 1980 26 de novembre de 1982 Liberal Democratic
45 Yasuhiro Nakasone 26 de novembre de 1982 6 de novembre de 1987 Liberal Democratic
46 Noboru Takeshita 6 de novembre de 1987 2 de junh de 1989 Liberal Democratic
47 Uno Sosuke 2 de junh de 1989 9 d'agost de 1989 Liberal Democratic
48 Toshiki Kaifu 9 d'agost de 1989 6 de novembre de 1991 Liberal Democratic
49 Kiichi Miyazawa 6 de novembre de 1991 9 d'agost de 1993 Liberal Democratic
50 Morihiro Hosokawa 9 d'agost de 1993 25 d'abril de 1994 Partit Nòu
51 Tsutomu Hata 25 d'abril de 1994 29 de junh de 1994 Shinseitō
52 Tomiichi Murayama 29 de junh de 1994 11 de genièr de 1996 Sociala Democratic
53 Ryutaro Hashimoto 11 de genièr de 1996 30 de julhet de 1998 Liberal Democratic
54 Keizo Obuchi 30 de julhet de 1998 5 d'abril de 2000 Liberal Democratic
55 Yoshiro mori 2.jpg Yoshiro Mori 5 d'abril de 2000 26 d'abril de 2001 Liberal Democratic
56 Koizumi 2010 cropped.png Junichiro Koizumi 26 d'abril de 2001 26 de setembre de 2006 Liberal Democratic
57 Shinzo Abe 26 de setembre de 2006 26 de setembre de 2007 Liberal Democratic
58 Yasuo Fukuda 26 de setembre de 2007 24 de setembre de 2008 Liberal Democratic
59 Taro Aso 24 de setembre de 2008 16 de setembre de 2009 Liberal Democratic
60 Yukio Hatoyama.jpg Yukio Hatoyama 16 de setembre de 2009 4 de junh de 2010 Partit Democratic
61 KAN Naoto 2007.JPG Naoto Kan 4 de junh de 2010 2 de setembre de 2011 Partit Democratic
62 Yoshihiko Noda-3.jpg Yoshihiko Noda 2 de setembre de 2011 uèi Partit Democratic

Nòtas e referéncias[modificar | modificar la font]

  1. Amb la renóncia del govèrn l'imperator invitèt Sanjo Sanetomi a comandar lo govèrn durant dos meses. Uèi lo govèrn de Sanjo es generalament considerat una prolongacion del goèrn de Kuroda.
  2. 2,0 2,1 renoncièt.

Ligams extèrnes[modificar | modificar la font]