Lista dels presidents de Libèria

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar

Vaquí la lista dels Presidents de la Republica de Libèria, formada per 24 caps d’Estat de l'istòria de Libèria. Al moment de la fondacion de la republica, lo mandat presidencial èra de dos ans, que foguèt estendut a quatre ans lo 7 de mai de 1907[1].


# President Començament del mandat Fin del mandat Partit Vicepresident(s)
1 Joseph Jenkins Roberts Joseph Jenkins Roberts.jpg 3 de genièr 1848 7 de genièr 1856 cap
(politicas republicanas)
Stephen Allen Benson
2 Stephen Allen Benson Stephen Benson2.jpg 7 de genièr 1856 4 de genièr 1864 cap
(politicas republicanas)
Beverley Yates
3 Daniel Bashiel Warner Daniel Warner2.jpg 4 de genièr 1864 6 de genièr 1868 Republican Party James M. Priest
4 James Spriggs-Payne James Payne2.jpg 6 de genièr 1868 3 de genièr 1870 Republican Party cap
5 Edward James Roye Edward James Roye2.jpg 3 de genièr 1870 26 d'octobre 1871¹ True Whig James Skivring Smith
6 James Skivring Smith[2] James Skivring Smith2.jpg 4 de novembre 1871 1 de genièr 1872 True Whig Anthony W. Gardiner
7 Joseph Jenkins Roberts(2nd còp) Joseph Jenkins Roberts.jpg 1 de març 1872 3 de genièr 1876 Republican Party Anthony W. Gardiner
8 James Spriggs-Payne(2nd còp) James Payne2.jpg 3 de genièr 1876 7 de genièr 1878 Republican Party cap
9 Anthony W. Gardiner Gardiner2.jpg 7 de genièr 1878 20 de genièr 1883³ True Whig Alfred Francis Russell
10 Alfred Francis Russell Alfred Russell2.jpg 20 de genièr 1883 7 de genièr 1884 True Whig John Tyler
11 Hilary R. W. Johnson Hilary Johnson2.jpg 7 de genièr 1884 4 de genièr 1892 True Whig cap
12 Joseph James Cheeseman Joseph Cheeseman2.jpg 4 de genièr 1892 12 de novembre 1896² True Whig William D. Coleman
13 William D. Coleman William Coleman2.jpg 12 de novembre 1896 11 de decembre 1900³ True Whig J. J. Ross
14 Garretson W. Gibson Garretson Gibson2.jpg 11 de decembre 1900 4 de genièr 1904 True Whig cap
15 Arthur Barclay 4 de genièr 1904 1 de genièr 1912 True Whig J. J. Dossen
16 Daniel E. Howard 1 de genièr 1912 5 de genièr 1920 True Whig John Breckinridge
17 Charles D.B. King CBD King of Liberia.jpg 5 de genièr 1920 3 de decembre 1930³ True Whig Henry Too Wesley
18 Edwin Barclay Edwin Barclay portrait.jpg 3 de decembre 1930 3 de genièr 1944 True Whig cap
19 William V.S. Tubman William Tubman 1943.jpg 3 de genièr 1944 23 de julhet 1971² True Whig Clarence Simpson
William Richard Tolbert, Jr.
20 William Richard Tolbert, Jr. 23 de julhet 1971 12 d'abril 1980¹ True Whig James Edward Greene
Bennie Dee Warner
21 Samuel K. Doe[3] 6 de genièr 1986 9 de setembre 1990¹ National Democratic Party Harry Fumba Moniba
22 Charles Taylor 27 d'agost 1997 11 d'agost 2003³ National Patriotic Party Enoch Dogolea
Moses Blah
23 Moses Blah 11 d'agost 2003 14 d'octobre 2003³ National Patriotic Party cap
24 Ellen Johnson-Sirleaf Ellen Johnson-Sirleaf3.jpg 1 de genièr 2006 actualitat Unity Party Joseph Nyumah Boakai
  • Daissèron lo carga abans:
(¹) Assassinat en un còp d'Estat.
(²) Mòrt per causas naturalas.
(³) Demissionat.

Referéncias[modificar | modificar la font]

  1. Liberia: Description, History, Problems, Frederick Starr Chicago, 1913, 256 paginas, anglés.
  2. Actualament i a qualque confusion dessús se Smith serviguèt coma President de Libèria après Edward James Roye. Malgrat aiçò, las evidéncias mòstran que Smith foguèt president de facto dempuèi la sortida de Roye fins al torn de Joseph Jenkins Roberts. [1]
  3. Malgrat Doe assumiguèt de facto lo poder immediatament après l'execucion de William Richard Tolbert, Jr. o 12 d'abril de 1980, prenguèt pas possession coma president fins al 6 de genièr de 1986.[2]