Lac Balqash

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Lac Balqash
Imatge illustratiu de l'article Lac Balqash
Administracion
País Cazacstan
Geografia
Coordenadas 46° 32′ 27″ N, 74° 52′ 44″ E
Tipe Lac endoreïc
Superfícia 18 200 km2
Altitud 341,4 m
Idrografia
Bacin versant 413 000 km2
Emissari(s) ges

Lo lac Balqash[1] (Балқаш Көлі, Balqash Köli en cazac; Озеро Балхаш, Ozero Balkhash en rus) es lo lac màger de Cazacstan e lo premier d'Asia Centrala, dempuei l'assecament d'una gròssa part de la mar d'Aral.

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

Lo lac Balqash es situat au sud-èst dau país, au nòrd de la ciutat d'Almaty, a una altitud de 341 m. Mesura mai de 600 km de longor e sa largor es compresa entre 4,5 km e 70 km. Amb una superfícia que fa aproximativament 18 200 km2, contèn aperaquí 106 km3 d'aiga. Pasmens, sa talha varia de contúnia. La fonsor maximala passa pas 25,6 m e la fonsor mejana es ren que de 5,8 m. La partida orientala es sensiblament pus fonsa que la partida occidentala. Son bacin idrografic s'estend subre 413 000 km2 e fa partida dau vast bacin centreasiatic que compren tanben la mar Caspiana e la mar d'Aral.

De sei sèt afluents, lo principau es lo riu d'Ili, que pren sorgent dins lei montanhas de la region autonòma chinesa de Xinjiang; venent dau sud, se trai dins lo lac per un dèlta près de son extremitat occidentala. A passat temps, fornissiá mai de 80% de l'aiga escampada dins lo Balqash. Ara sa contribucion s'es reducha, en causa de la centrala idroelectrica de Kapshagai (bastida dins leis annadas 1970) e de l'irrigacion.

Es de notar que i a pas d'emissari: lo lac es endoreïc (lei pèrdas naturalas d'aiga son degudas unicament a l'evaporacion).

Au centre dau lac, un estrech lo parteja en doas mitats. Mentre que la partida occidentala contèn d'aiga doça, lo percentatge de sau creis fins a 7 % vèrs l'èst.

De lòng dei ribas, que sa longor totala es d'aperaquí 2400 km, se tròban d'illas e de peninsulas nombrosas. Lo lac es envoutat subretot de desèrts e d'estèpas.

Lo clima de la region es netament continentau e arid amb d'estius cauds, d'ivèrns fregs (en generau, lo lac es gelat de novembre a abriu) e ben gaire de precipitacions (solament 150 mm a 200 mm per an).

La vila omonima, la màger de la region (87 000 abitants) foguèt fondada en 1937 sus la riba nòrd.

Ecologia[modificar | Modificar lo còdi]

Coma la mar d'Aral, lo lac Balqash a fortament demenit pendent lei decennis passats; en 1910, sa superfícia èra encara de 23 464 km2. De mai, es menaçat per una pollucion sevèra en causa de complèxes industriaus installats sus sei ribas.

Istòria[modificar | Modificar lo còdi]

Sota la dinastia Qing, lo lac Balqash constituissiá la frontiera nòrd-oèst de l'Empèri Chinés. Pasmens après 1871, tota la region intrèt dins l'esfèra d'influéncia russa.

Galariá[modificar | Modificar lo còdi]

Clicatz sus una vinheta per l’agrandir.

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]

  • Riu d'Ili (l'afluent principau dau Lac Balqash)

Liames extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. De pas confondre amb lo Lac Baikal.


Suls autres projèctes Wikimèdia :