Sètge de Constantinòble (1422)

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Carta de Constantinòble realizada en 1422.

Lo sètge de Constantinòble de 1422 es un sètge menat per lei Turcs Otomans còntra la capitala bizantina de junh a aost de 1422. S'acabèt per una victòria defensiva bizantina.

Situacion generala[modificar | Modificar lo còdi]

Lo sètge es una consequéncia de afebliment otoman après la batalha d'Ankara en 1402. D'efiech, après sa desfacha, leis Otomans perdiguèron una partida importanta de son territòri anatolian e una guèrra civila aguèt luòc entre leis eiretiers dau sultan Bayezid Ièr per sa succession. L'Empèri Bizantin assaièt d'aprofichar la situacion per empedir tota resurgéncia de la poissança otomana. Pasmens, amb sei mejans limitats, Constantinòble poguèt pas s'opausar a la victòria de Murad II en 1422. Ansin, après aver reorganizat sei fòrças per i integrar de mejans modèrnes (canons...), lo sultan novèu decidèt d'atacar la capitala imperiala.

Debanament[modificar | Modificar lo còdi]

Iniciat dins lo corrent dau mes de junh de 1422, lo sètge otoman aguèt rapidament de problemas importants per assegurar lo blocus complèt de la vila e organizar l'ataca de sei fortificacions. D'efiech, un problema recurrent de Murad II foguèt la manca de tropas mentre lei defensors poguèron aprofichar la mobilizacion de la populacion. L'ataca generala aguèt finalament luòc lo 24 d'aost e s'acabèt per una revirada totala.

Après aquela desfacha, Murad II deguèt rapidament abandonar lo sètge en causa de la rebellion de son fraire Küçük Mustafaq que revendiquèt a son torn lo tròne otoman.

Consequéncias[modificar | Modificar lo còdi]

La revirada dau sètge permetèt la subrevida de l'Empèri Bizantin fins a 1453. Pasmens, la situacion de l'Empèri demorèt malaisada. D'efiech, Murad II capturèt e executèt rapidament son fraire e decidèt d'atacar Salonica, la segonda vila bizantina. Incapables de la defendre d'un biais eficaç, l'emperaire decidèt de la cedir ai Venecians.

Liames intèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Bibliografia[modificar | Modificar lo còdi]

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]