Mont Rainier

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Mont Rainier
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Vista del mont Rainier.
Vista del mont Rainier.
Geografia
Altitud 4 392 m
Massís Cadena de las Cascadas
Coordenadas geo.46° 51′ 11″ N, 121° 45′ 36″ O
Mont Rainier
Administracion
País Bandièra dels Estats Units Estats Units
Estat Bandièra de Washington Washington
Comtat Pierce
Ascension
Primièra ascension 1870 per Hazard Stevens e P. B. Van Trump
Via pus aisida Disappointment Cleaver
Geologia
Edat
Ròcas
Tipe estratovolcan
Activitat Actiu
Darrièra erupcion 21 de novembre de 1894 - 24 de decembre de 1894
Còde [1] 321030
Observatòri volcanologic Observatòri volcanologic de las Cascadas

Lo mont Rainier (en anglés: Mount Rainier /reɪˈnɪər/) (en lushootseed:Tacoma o Tahoma)[1] es un grand estratovolcan actiu[2][3] de l'arc volcanic de las Cascadas situat dins lo Pargue Nacional del Mont Rainier al sud-èst del comtat de Pierce e aperaquí 90 km al sud-sud-èst de la vila de Seattle,[4] demora un perilh per la populacion del ròdol estimada a 1,5 milion d'abitants.[2] Amb sos 4392 mètres es lo trescòl de l'estat de Washington e de la Cadena de las Cascadas del Nòrd-oèst Pacific, e lo mont mai prominent dels Estats Units contigús.

Un dels Volcans de la Decennia,[5] es considerat coma un dels volcans pus dangeriós al mond amor de la granda quantitat de glaça que lo recobrís, pòt potencialament produire de lahars qu'amenaçan tota la val del riu Puyallup.

Toponimia[modificar | Modificar lo còdi]

(edat precolombiana)

Descobèrt pels primièrs europèus durant un viatge d'exploracion en 1792 menat per George Vancouver, lo volcan deu son nom a un amic de George Vancouver tanben navegaire per la Royal Navy nomenat Peter Rainier.

(Lewis e Clark e l'edat americana)

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

Los jorns clars lo volcan es vesedor a l'asuèlh sud-èst de tota la zona metropolitana de Seattle-Tacoma. De còps que i a se pòt tanben apercebre de las vilas de Portland en Oregon e de Victòria en Colómbia Britanica. Amb 26 glacièrs majors e 93 km2 de camps de nèu e de glaça, lo Mont Rainier es lo pic pus cargat en glaça dels Estats Units (levat Alaska). Lo som es cofat de dos cratèrs volcanics, cadun de pus de 300 m de diamètre amb lo cratèr màger èst que cavalca lo cratèr oèst. La calor producha fa que de largs airals dels cratèrs son desprovesits de glaça, e que i se formèt la pus granda cauna glaciària al mond amb sos 3.2 km de passatges. Un pichon lac de cratèr de 40m per 9 e de 5m de fons s'es format e ocupa la porcion bassa del cratèr oèst jos 30m de glaça, accessibla sonque per las caunas.

Los rius Carbon, Puyallup, Mowich, Nisqually, e Cowlitz an sa font als glacièrs del meteis nom sul Mont Rainier. Las fonts de la White River son los glacièrs Winthrop, Emmons, e Fryingpan. Los rius White, Carbon, e Mowich jonhan la Puyallup River, que s'escampa dins la baia de Commencement a Tacoma; lo riu Nisqually se voja dins Puget Sound a l'èst de Lacey; e lo riu Cowlitz jonh la Columbia River enter Kelso e Longview.

Lo somal del mont Rainier es cofat de tres puèges. Lo pus enauçat se ditz Columbia Crest. Le segond se nomena Point Success (4 315 mètres) e lo tresen Liberty Cap (4 301 mètres). Sul pendís oriental del mont se trapa tanben lo puèg Little Tahoma (3 395 mètres). Aquel es un vestigi erodat de l'ancian mont Rainier quand èra encara pus naut.

Galariá[modificar | Modificar lo còdi]

Situat al còr del Pargue Nacional del Mont Rainier, lo volcan trai fòrça visitaires en quèsta de natura e paisatges.

Clicatz sus una vinheta per l’agrandir.

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]

Articles connèxes[modificar | Modificar lo còdi]

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. Error en títol o url.
  2. 2,0 et 2,1 (en)  Mount Rainier, Washington.
  3. (en) Mount Rainier -- Learing to Live with Volcanic Risk
  4. Error en títol o url.
  5. Error en títol o url.