Lista dels presidents de Romania

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Salta a la navegació Salta a la cerca
Blason de Romania

Lo president es lo cap d'Estat de Romania. Segon la constitucion actuala, es elegit per la populacion per un mandat de 5 ans, en segond torn.

Romania venguèt una republica lo 1947 quand foguèt depausat lo rei Mihai Ièr.

Aquesta es la lista de caps d'Estat de Romania de 1947 fins a uèi.

Caps d'Estat de Romania 1947[modificar | modificar la font]

Caps de la Republica Populara de Romania (1947 fins a 1965)[modificar | modificar la font]

Periòde de govèrn Imatge President
30 de decembre de 1947 - 12 de junh de 1952 Constantin-parhono.gif Constantin Parhon
12 de junh de 1952 - 7 de genièr de 1958 Petru Groza joben.jpg Petru Groza[1]
8 de genièr de 1958 - 21 de març de 1961 Ion Gheorghe Maurer.jpg Ion Gheorghe Maurer
21 de març de 1961 - 19 de març de 1965 Dej cropped.jpg Gheorghe Gheorghiu-Dej

Caps de la Republica Socialista de Romania (1965 fins a 1989)[modificar | modificar la font]

Periòde de govèrn Imatge President
24 de març de 1965 - 9 de decembre de 1967 Chivu Stoica.jpg Chivu Stoica
9 de decembre de 1967 - 22 de decembre de 1989 Nicolae Ceaușescu.jpg Nicolae Ceauşescu
(1èr President de Romania)[2]

Presidents de Romania dempuèi la revolucion de 1989[modificar | modificar la font]

Periòde de govèrn Imatge President
22 de decembre de 1989 - 20 de mai de 1990 Ion Iliescu.jpg Ion Iliescu (1èr còp)[3]
20 de mai de 1990 - 17 de novembre de 1996 Ion Iliescu.jpg Ion Iliescu (2nd còp)[4]
17 de novembre de 1996 - 10 de decembre de 2000 Constantinescu emil.jpg Emil Constantinescu
17 de novembre de 1996 - 21 de decembre de 2004 Ion Iliescu.jpg Ion Iliescu (3en còp)
21 de decembre de 2004 - 20 d'abril de 2007 Traian Băsescu 2005Mar09.jpg Traian Băsescu (1èr còp)
20 d'abril de 2007 - 23 de mai de 2007 Nicolae Văcăroiu.jpg Nicolae Văcăroiu (interin)[5]
23 de mai de 2007 - 10 de julhet de 2012 Traian Băsescu 2005Mar09.jpg Traian Băsescu (2nd còp)[6]
10 de julhet - 27 d'agost de 2012 Crin Antonescu.jpg Cirin Antonescu[7]
27 d'agost de 2012 - 21 de decembre de 2014 Traian Băsescu 2005Mar09.jpg Traian Băsescu (3en còp)[8]
21 de decembre de 2014 fins a uèi Klaus Iohannis din interviul cu Dan Tapalagă.tif Klaus Iohannis

Nòtas[modificar | modificar la font]

  1. President de la Granda Assemblada Nacionala
  2. Ceauşescu adoptèt un regim comunista amb orientacion megalomana, que caiguèt amb la Revolucion Romanesa en decembre de 1989. Nicolae Ceauşescu e la siá femna Elena foguèron executats lo 25 de decembre de 1989
  3. President interin de Romania
  4. Elegit directament per la populacion
  5. Văcăroiu assumiguèt quand president Traian Băsescu foguèt suspendut de la carga
  6. Dempuèi referendum de l'acusacion, que sortèt negativa amb 74,48% dels vòtes, lo 23 de mai de 2007 tornèt èsser nomenat president.
  7. president del Senat, e president provisional durant brèva periòde
  8. assumiguèt la presidéncia por 3en còp aprèp la segonda suspension

Veire tanben[modificar | modificar la font]