Lista dels comtes e ducs de Gasconha

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Salta a la navegació Salta a la cerca

Gasconha es una region situada entre Aquitània e los Pirenèus. Poblada pels Vascons ; profiecha al començament de l'Edat Mejana de l'alunhament del poder merovingian, situat dins lo nòrd de Gàllia. Atal de senhors s'intitolan duc de Gasconha. L'ascension dels Carolingians, que somet maitas revòltas los redusís al títol de comtes de Gasconha'.

La mai anciana genealogia es mencionada per la carta d'Alaon e represa per Monlesun[1]. Mas aquela carta s'es revelada èsser un fals forjat al sègle XVII. La manca de documents contemporanèus obliga a recórrer a las ipotèsis per far la lista dels comtes e ducs de Gasconha.

Los comtes[modificar | modificar la font]

Ostal de Gasconha[modificar | modificar la font]

v.673-676 : Lop Ièr, duc d’Aquitània e de Gasconha[2]

...

ab.768-778 : Lop II († 778), duc de Gasconha, descendent probable de Lop Ièr[3]

801-816 : Sanche (Ièr) Lop († 816), ‘’princeps’’ dels Gascons, filh del precedent[4].

816-819 : Lop (III) Centolh e Garcia (Ièr) Centolh († 819), filh d’un Centolh, el meteis filh possible de Lop II[5].

824-836 : Aznar Sanche († 836), comte de Gasconha e de Fesensac, filh de Sanche Lop[6]..

836-864 : Sanche (II) Sanche († 864), comte puèi duc (en 851) de Gasconha, fraire del precedent[7].

864-884 : Arnaut de Peitieus († 884), duc de Gasconha, filh d’Emenon, comte de Peitieus, e d’une sòrre d’Aznar Sanche e de Sanche Sanche[8].

886-920 : Garcia (II) Sanche, dich lo Corbat, comte de Gasconha, filh d’un Sanche, qu'es benlèu filh de Sanche Sanche[9][10].

maridat a Amuna

920-955 : Sanche (III) Garcia († 955), comte de Gasconha, filh del precedent[10].

955-961 : Sanche (IV) Sanche († 961), comte de Gasconha, filh del precedent[10].

961-996 : Guilhèm (Ièr) Sanche († 996), comte de Gasconha, fraire del precedent[10].

maridat a Urraca de Navarra († 1041)

996-1000 : Bernat (Ièr) Guilhèm († 1000), comte de Gasconha, filh del precedent[10].

1000-1032 : Sanche (V) Guilhèm († 1032), comte de Gasconha, fraire del precedent[10].

Ostal de Peitieus[modificar | modificar la font]

1032-1039 : Eudes de Peitieus († 1039), comte de Gasconha, de Peitieus e duc d’Aquitània, filh de Guilhèm V, duc d'Aquitània e Lista dels comtes de Peitieus e de Brisca de Gasconha (filha de Guilhèm Sanche)[10].

Ostal d'Armanhac[modificar | modificar la font]

1040-1052 : Bernat II Tumapar († 1090), comte d’Armanhac e de Gasconha, filh de Géraud Ièr, comte d’Armanhac, e d’Adalaïs d'Aquitània (sòrre d’Eudes de Peitieus)[10].

maridat a Ermengarda

Ostal de Peitieus[modificar | modificar la font]

1052-1086 : Gui Geffrei Guilhèm VIII, duc d’Aquitània e de Gasconha, comte de Peitieus, frairastre d’Eudes[10].

vejatz apuèi la lista dels ducs d'Aquitània.

Nòtas e referéncias[modificar | modificar la font]

  1. Jean-Justin Monlezun, Histoire de Gascogne, Auch,
  2. Modèl:Ref-Settipani-MidiCarolingian
  3. Christian Settipani, Ibid, page 77-78.
  4. Christian Settipani, Ibid, page 78.
  5. Centolh es de còps considerat coma felen de Lop II, mas aquela ipotèsi pausa qualques problèmas d'òrdre cronologic. Christian Settipani, Ibid, page 78-79.
  6. Christian Settipani, Ibid, pagina 79 e 81.
  7. Christian Settipani, Ibid, page 79-81.
  8. Christian Settipani, Ibid, page 80-81.
  9. Christian Settipani, Ibid, page 81-87.
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 10,6 10,7 et 10,8 Foundation for Medieval Genealogy : Dukes of Gascony