Jane Grey

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
L'execucion de Lady Jane Grey (lo Suplici de Joana Grey) per lo pintor romantic francés Paul Delaroche, 1833.

Jane Grey, sovent sonada Lady Jane o encara mai formalament Joana d'Anglatèrra (153712 de febrièr de 1554), una rèireneboda d'Enric VIII d'Anglatèrra, regnèt coma reina non coronada del Reialme d'Anglatèrra pendent 9 jorns, al mes de julhet de 1553. La jove reina foguèt considerada coma un dels esperits mai cultivats de son epòca.

Tot ben que l'accession de Joana, segon lo testament del jove rei Edoard VI anèsse en contra de las leis d'Anglatèrra, los òmes de poder foguèron dispausats de la reconéisser per reina d'Anglatèrra per tal d'empachar l'ainada d'Enric, la catolica Maria I d'Anglatèrra, d'accedir al tròn. Lo regne cortet de Joana s'acabèt, pr'aquò, quand las autoritats revoquèron sa proclamacion coma reina. Maria la faguèt descapitar per traïson.

L'istòria populara anglesa parla tanben de la "Reina de Nòu Jorns” (10 de julhet19 de julhet de 1553) o, pas tant sovent, de la "Reina de Tretze Jorns" (6 de julhet19 de julhet de 1553) — en rason d'una incertitud per çò de la data de son accession al tròn. Los istorians prenguèron siá la data de la mòrt de son predecessor lo 6 de julhet, siá de sa procalamacion oficiala lo 10 de julhet, coma començament de son regne cortet.