Irkotsk

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Irkotsk
Иркутск
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Armas
Geografia fisica
Superfícia 277 km²
Geografia politica
País Bandièra: RussiaRussia
óblast óblast d'Irkotsk
Geografia umana
Populacion
(2010)
587,891 ab.
Autras informacions
http:

Irkotsk (prononciacion: [ɪrˈkutsk]; en rus: Иркутск) es una de las vilas russas mai importantas de Siberia e la capitala de la província d'Irkotsk o Óblast d'Irkotsk. Aquesta localitat, qu'es demest las mai pobladas de Siberia, comptava 606.137 abitants en 2013.

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

Irkotsk s'estend al pè dels monts de Saïan, al jonhent dels rius Irkot e Angara. Se situa a 66 km a l'oèst del lac Baikal. Angara, qu'a una largor de 580 mètres a aqueste endrech, es traversada per la Restanca d'Irkotsk e tres autres ponts en aval. Lo riu Irkot, que dona son nom a la vila, es un riu pichon, qui se geta dins le flume en fàcia de la vila. Irkotsk se trapa dins una region de puèges cobèrts de taiga, paisatge tipic de la Siberia orientala, qui s'opausa a l'estepa dobèrta e plana que caracteriza la Siberia occidentala.

Clima[modificar | Modificar lo còdi]

Irkotsk coma las autras vilas siberienas a un clima subartic. Lo mes pus caud de l'an es julhet amb una temperatura mejana de 18 °C mentre que lo mes pus freg es genièr amb una temperatura mejana de −19 °C.