Yves Saint-Laurent

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Yves Saint Laurent, 1976 (Reginald Gray)
Foguèt un pionièr de las cauças per femnas dins los ans seissanta.

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent, o simplament YSL, (nascut lo 1èr d'agost de 1936 a Oran, Argeria francesa e mòrt lo 1èr de junh de 2008 a París, França) foguèt un costurièr francés.

Vida[modificar | Modificar lo còdi]

Quand un executiu de la revista Vogue mostrèt a Christian Dior qualqu'uns dels dessenhs de Saint-Laurent, foguèt contactat immediatament coma assistent de Dior en 1953 als 17 ans. Venguèt lo cap de la maison de Dior en 1957.

Après son servici militar en 1960, sofriguèt una crisi nerviosa e daissèt Dior abans de fondar la maison de la mòda, Yves Saint Laurent, en 1961.

En 2007, a foguèt promogut a Grand Oficial de la Legion d'Onor.

Moriguèt de cancèr del cervèl. Sos cendres se depausan a sa vila a Marraquèsh. Qualques jorns abans de sa mòrt conclusís una union civila amb son companh professional e privat, Pierre Bergé.

Legat[modificar | Modificar lo còdi]

Uèi, la maison Yves Saint Laurent es l'un del primièr labèls de mòda del mond.

La Fondacion Pierre Bergé – Yves Saint Laurent es un musèu fondat a París en 2002. La colleccion consistís de 5 000 vestits de nauta cordura, 15 000 accessòris e 50 000 dessenhs e objèctes divèrs que testimònian de la creacion d'Yves Saint Laurent pendent quaranta ans.