Escòrça terrèstra

Aqueste article es redigit en lengadocian.
Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

1: Escòrça continentala. 2: Ocean. 3: Mantèl superior. 4: Escòrça oceanica.

L'escòrça terrèstra, tanben apelada crospa o crosta, es la part solida e mai extèrna de la Tèrra. Ne representa lo 1%. Es constituida per de minerals que s'agropan e forman de ròcas. Es discontinua pr'amor qu'es formada de placas tectonicas que se mòvon. Es fòrça dinamica amb una granda activitat geologica. A una espessor de 5 a 40 km.

A l'interior del mantèl superior i a una importanta discontinuitat que se tròba a una prigondor fòrça variabla. La part pus extèrna del mantèl superior es fermament unida amb l'escòrça, formant un ensemble compacte que recep lo nom de litosfèra.

I a dos tipes de litosfèra:

  • Litosfèra continentala: Formada per l'escòrça continentala e una part del mantèl superior. Arriba a aver una espessor de gairereben 300 km jos las cadenas montanhosas, mentre que per las zònas planas continentalas l'espessor es d'aperaquí 100 km.
  • Litosfèra oceanica: Constituida per l'escòrça oceanica e una part del mantèl superior. A una espessor de mens de 100 km per las zònas mai ancianas dels oceans, e de mens de 20 km per las zònas mai joves dels oceans.

Articles relacionats[modificar | Modificar lo còdi]