Emil Zátopek

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Emil Zátopek (Kopřivnice, 19 de setembre de 1922Praga, 22 de novembre de 2000) es un atleta chèc que foguèt especialista en corsa de fons. Zátopek, qu'aviá per escais la locomotiva umana ganhèt 4 títols olimpics e teniá 18 recòrds del mond. Foguèt considerat eròi nacional en Checoslovaquia.

Biografia[modificar | Modificar lo còdi]

Emil Zátopek (a man esquèrra) amb Reinaldo Gorno a Helsinki en 1952

Emil Zátopek nasquèt en 1922 a Kopřivnice, una vilòta de la region de Moràvia-Silesia, dins una familha modèsta que n'èra lo sieisen enfant. Aguèt de trabalhar tre l'edat de 16 ans dins las fabricas de sabatas Bata à Zlín. Es gràcias a aquel emplec que comencèt a far d'atletisme, qu'en 1940 la societat decidiguè de lo far participar a una corsa qu'esponsorizava. Acabèt segons mas aquel eveniment marquèt la debuta de sa carrièra esportiva. A partir d'aquel moment quitèt pas s'entrainar en prendre coma modèl lo correire finlandés Paavo Nurmi.

Dintrèt dins l'armada checoslovaca en 1945 per i far son servici militar e i demorèt que trobava lai de condicions favorablas per son entrainament. Gràcias a l'armada coneguèt Dana Zátopková, la filha de son colonèl, que vendriá puèi son esposa.