Discussion Utilizaire:Gavach/tèst tablèu dialecte

Lo contengut de la pagina non es disponible dins una autra lenga.
Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Aquel tablèu es aqui per que s'i pòsca trabalhar suavament per fin de l'integrar quand serà pro complet a l'article occitan. Puslèu que de presentar d'airal ai causit de comparar (s'en pòt dicutir) de parlars (mai o mens definit) locals per pas donar lo vejaire que i auria de blòcs dialectals en oposcion irreductible. Pensi tanben qu'una transcripcion en API dels mots seria simpatica. Ane, venètz participar ;-). --Gavach 23 de decembre de 2006 a 18:40 (UTC)

Es verai que i a ges de blòc dialectau rigid e irreductible, mai me sembla impossible de dire que presentas exactament lo parlar d'Avinhon, de Peireguers [NB - melhor que Peirigús] o de Pau. Siá tenes una documentacion dialectologica precisa de toteis aquelei ponchs, siá (es mai simple) reprenes la classificacion costumiera e simplificada en sièis grands dialèctes (o sèt amb lo niçard) en indicant dins cada casa dau tablèu lei variacions principalas intèrnas. Per ex. lengadocian "facha" (lengadocian meridional "faita, fèita"). Una tresena solucion es de far una colomna per cada sosdialècte, mai la classificacion en sosdialèctes es pas encara consensuala dins la recèrca (sustot en gascon), e ai paur que siá una mission impossibla.--Aubadaurada 23 de decembre de 2006 a 19:50 (UTC)


Vertat que la presentacion per punt precis es pas çò melhor mas pensi que cal evitar de subrecargar lo tablèu amb las variantas intèrnas (fòra Fait/fach benlèu pel lengadocian) e las reservar pels tablèus que seràn dins los articles sus cada dialècte. L'idèa en presentar de punts (mai se as remarcat qu'ai causit los punts ont se parlan de formas dialectalas mai o mens pròcha dels estandards o pre-estandards) es de pas tombar dins una vista d'"entomologista" dels dialèctes e de comparar çò qu'es comparable fin finala: un parlar amb un autre parlar. Podèm tornar precisar la causa en dire que comparam Lengadocian estandard (mai o mens calhat), provençal estandard( pensi que l'es tanben) etc... Francament m'agradaria de trobar un biais de presentar las causas qu'evitaria, en tot las far servir mas en las temperar, aqueles tablèus ont se pòt creire que sul Vidorle passam directament del Lengadocian mai estricte al rodanenc o que garona desepararia de parlars de tipe Biarnés del roergàs de Bodon...Se as un biais... --Gavach 24 de decembre de 2006 a 08:13 (UTC)