Curgies

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Curgies
Curgies
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Armas
Geografia fisica
geolocalizacion
Coordenadas 50° 19′ 46″ N, 3° 36′ 11″ E
Superfícia 6,08 km²
Altituds
 · Maximala
 · Minimala
 
118 m
78 m
Geografia politica
Estat França
Arrondiment arrondiment de Valenciennes
Canton Valenciennes-Est
Cònsol Jean Richard (2008-2014)
Geografia umana
Autras informacions
Gentilici Curgissiens (en francés)
Còde postal 59990
Còde INSEE [1]

Curgies es una comuna francesa del departament del Nòrd e de la region del Nòrd-Pas de Calais.

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

Partida eissida de l'article francés

La municipalitat a traversat per la Rota Nacionala 49, entre Valencianas e Maubeuge. Es distant de 9 km de Valencianas e 10 km del Quesnoy.

Curgies Fa partida de la comunitat d'aglomeracion de Valencianas Metròpoli e aperten al costat de Valencianas-Es, en la arrondissement de Valencianas.

Lo vilatge a organizat a l'entorn de la glèisa, de la comuna e del burèu de plaça.

Un pichon cors d'aiga, lo Riot Salí, travèrsa la municipalitat d'oèst n'es.

Tèxte originau de l'article francés

La commune est traversée par la Route Nationale 49, entre Valenciennes et Maubeuge. Elle est distante de 9 km de Valenciennes et 10 km du Quesnoy.

Curgies fait partie de la communauté d'agglomération de Valenciennes Métropole et appartient au canton de Valenciennes-Est, dans l'arrondissement de Valenciennes.

Le village est organisé autour de l'église, de la mairie et du bureau de poste.

Un petit cours d'eau, le Riot Salin, traverse la commune d'ouest en est.

Istòria[modificar | Modificar lo còdi]

Partida eissida de l'article francés

Los romains daissen sul luòc una traça de lo sieu passatge, coma ne testifica un vas descobèrt en un camp en 1827 : conteniá un tresaur de 450 pèças de moneda romaines en datant de 193 a 260.

Una primièra mencion escrich del vilatge apareis en un document en datant de 1096. Lo sieu nom es alavetz orthorgraphié Curgis o Curia. Pendent lo Mièja Edat, lo pòble acuèlh un òrdre religiós : los Prémontrés del abbaye Sants Texans de Vicoigne s'i installan en 1143. Eles défrichent del terren e bastisson una granja. La glèisa paroissiale a confiat a Nicolas Etienne de l'òrdre dels Prémontrés de Vicoigne. Lo nom del pòble ven a aquela epòca Curegiae de contunh Quiregies.

En 1181, lo pòble càmbia de mans e pres las possessions de las Comtes d'Enaut. Pendent la campanha del Enaut de Jean, pòrti de Normandie, en 1340, lo pòble a saquejat de contunh incendiat. Pauc après, la commnauté religiosa aquerís un molin situat en un luòc-dich vesina.

Lo Fort Rochambeau a bastit de 1878 a 1881. En 1892 debuta lo bastiment d'una via ferrée en connectant Valencianas a Maubeuge, transeünt per la comuna.

Tèxte originau de l'article francés

Les romains laissent sur le site une trace de leur passage, comme en atteste un vase découvert dans un champ en 1827 : il contenait un trésor de 450 pièces de monnaie romaines datant de 193 à 260.

Une première mention écrite du village apparaît dans un document datant de 1096. Son nom est alors orthorgraphié Curgis ou Curia. Durant le Moyen Âge, le village accueille un ordre religieux : les Prémontrés de l'abbaye Saint Jean de Vicoigne s'y installent en 1143. Ils défrichent du terrain et construisent une ferme. La glèisa paroissiale est confiée à Nicolas Etienne de l'ordre des Prémontrés de Vicoigne. Le nom du village devient à cette époque Curegiae puis Quiregies.

En 1181, le village change de mains et rejoint les possessions des Comtes de Hainaut. Durant la campagne du Hainaut de Jean, duc de Normandie, en 1340, le village est pillé puis incendié. Peu après, la commnauté religieuse acquiert un moulin situé dans un lieu-dit voisin.

Le Fort Rochambeau est construit de 1878 à 1881. En 1892 débute la construction d'une voie ferrée reliant Valenciennes à Maubeuge, passant par la commune.

Administracion[modificar | Modificar lo còdi]

Lista deus cònsols successius
Periòde Identitat Etiqueta Qualitat
2008 2014 Jean Richard    
març de 2001 2008      
Totas las donadas son pas encara conegudas.

Demografia[modificar | Modificar lo còdi]

Luòcs e monuments[modificar | Modificar lo còdi]

Personalitats ligadas amb la comuna[modificar | Modificar lo còdi]

Véser tanben[modificar | Modificar lo còdi]

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Nòtas[modificar | Modificar lo còdi]