Castèl de Puègverd

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
(Redirigit dempuèi Chastèu de Puègverd)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castèl de Puègverd

Modifica el valor a Wikidata
Donadas
TipeCastèl Modifica el valor a Wikidata
Construccion1170 Modifica el valor a Wikidata
Caracteristicas
Altitud605 m Modifica el valor a Wikidata
Localizacion geografica
EstatFrança
Division territoriala francesaFrança metropolitana
Region francesaOccitània
DepartamentAude
Arrondiment francésarrondiment de Limós
Canton francéscanton d'Eissalabra
Comuna francesaPuègverd Modifica el valor a Wikidata
Carte
monument istoric catalogat (1907) Modifica el valor a Wikidata
Site webchateau-de-puivert.com Modifica el valor a Wikidata

Lo castèl de Puègverd se quilha sus una còla susplombant lo vilatge e son lac. Son punt culminant a una altitud de 605 m. Se tròba en Lengadòc, dins lo parçan de Quercòrb, a 60 km al sud de Carcassona e a 45 km a l'èst de Fois. Venguèt «monument istoric» lo 6 de julhet de 1907.

Istòria[modificar | Modificar lo còdi]

Lo castrum primitiu[modificar | Modificar lo còdi]

La construccion remontariá al sègle XII. Las primièras mencions de l'edifici datan de 1170: perteniá alavetz a la familha de Congost. Aqueles senhors practicavan lo Catarisme e èran mostrats coma d'eretics. Aital, en novembre de 1210, durant la crosada dels Albigeses, lo castèl patiguèt un sètge de qualques jorns per l'armada de Tomàs Ponç de Bruyère, luòctenent de Simon de Montfòrt, e lo vilatge de Puègverd venguèt una possession del reialme. En 1279, un esfondrament de la restanca naturala de las aigas del lac al pè del castèl causèt la destruccion d'una partida de la vila de Mirapeis, situada a 30 km al nòrd, dins lo País de Fois.

Lo castèl actual[modificar | Modificar lo còdi]

Al començament del sègle XIV, Tomàs V de Bruyères, baron d'Eissalabra, felen de Ponç e sa molhèr, Isabèl de Melun, bastiguèron lo «castèl novèl», a l'èst del «castèl vièlh» que sos vestigis son encara visibles. L'escut d'Isabèl de Melun, filha d'un grand camarlenc de França, son de per abans dins l'edifici ancian. Despuèi sa venda en 1996 per la familha de Puègverd, lo castèl a servit de decòr a mantun filme (La Pòrta Novena, Lo Pòble migrator, La Passion de Beatritz) de mercé son donjon fòrça ben servat.

Lo membre dels musicians[modificar | Modificar lo còdi]

Al quatren solièr del donjon se tròba la sala dels musicians. Lo nom ven de las uèch delicadas esculturas de musicians amb lors instruments situadas sus las consòlas del membre . Sembla que Puègverd aculhiguèt al sègle XII un famós encontre de trobadors.

Galariá[modificar | Modificar lo còdi]

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]