Atacas del 23 de març de 2018 a Carcassona e Trebes

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Las atacas de Carcassona e Trebes en Lengadòc son d'atacas terroristas islamistas realizadas lo 23 de març de 2018 per Redouane Lakdim, Marocan avent obtengut la nacionalitat francesa en 2015, a Carcassona e dins un supermercat Super U de Trebes. Las atentats son revendicats per l'organizacion terrorista Estat islamic e fan 4 mòrts, que lo luòctenet-colonèl de gendarmeria Arnaud Beltrame que aviá remplaçat un dels ostages e quinze ferrits. Lo terrorista foguèt abatut pel GIGN[1].

Debanament[modificar | Modificar lo còdi]

L'autor de las atacas, Redouane Lakdim, es un natiu del Marròc avent obtengut la nacionalitat francesa en 2015, edat de 25 ans e demorant amb sa familha a la ciutat Ozanam de Carcassona[2],[3]. Lo matin del 23 de març de 2018 a 10 h 13, pana una veitura Opel Corsa a Carcassona, tuant lo passatgièr, Jean Mazières, 66 ans, un vinharon retirat[4], e ferrissent de bais fòrça grèu lo conductor, de nacionalitat portuguesa, que geta fòra del veïcul; puèi près de là, fa fuòc per sièis còps sus un grop de quatre CRS qu'acabavan lor foting, avenguda del Général-Leclerc[5], al dintrar a la casèrna, ferrissent de biais grèu un d'eles. À 11 h 15, a 8 km del primièr luòc, pren en ostatge un cinquantenat de clients e los emplegats del supermercat Super U de Trebes, als crits d’« allahu akbar », e tua dos personan: Christian Medves[6], lo cap maselièr de 50 ans d'edat[7] e una clienta[5].

Un vintenat de personas capitan a s'escapar, d'autres a s'amagar dins la cambra freja del supermercat[8].

Lo RAID, lo GIGN e la BRI arriban en fin de matinada e tanben tres elicoptèrs. Mobilizats sus plaça, blocan la vila de Trèbes[5].

Cinq personas son grevament ferridas[9], amb lo luòctement-colonèl Arnaud Beltrame[10], oficuèr de gendarmeria de 44 ans qu'aviá pres la plaça d'un ostatge del supermercat[11]. Arnaud Beltrame morís de sas ferridas dins la nuèch del 23 al 24 març[12].

L'autor de l'atemptat es tuat pendent de l'assalt que se debanèt a 14 h 25[13]. Cridava la liberacion de Salah Abdeslam[14]. Es anonciat mai tard que lo nombre de ferrit es de setze[15]. Unas minutas après l'assalt, l'Estat islamic revendica las tres atacas del « soldat » e aviá per objectiu amb aqueste acte los païses membres de la coalicion internacionala.

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. Attentat dans l'Aude: le gendarme "héros" est décédé, le bilan s'alourdit à 4 morts, Challenge, 24/3/2018
  2. « Redouane Lakdim, le petit délinquant de Carcassonne devenu un soldat de Daech », La Dépêche du Midi,‎ 23 mars 2018
  3. «vLes visages des victimes des attaques se dévoilent », L’Alsace, 24 mars 2018.
  4. 5,0 5,1 et 5,2 L'Indépendant, Ce que l'on sait de l'attaque terroriste de Trèbes
  5. Geoffroy Tomasovitch, « Attaque de Trèbes : Christian, le boucher tué au Super U, était «un cœur énorme, une figure»», Le Parisien, 24 mars 2018
  6. Ouest-France, Attaque terroriste dans l'Aude, les témoins racontent, article du 23 mars 2018
  7. Le Figaro, Prise d'otage près de Carcassonne
  8. La Manche libre, L'héroïque gendarme de l'attaque de Trèbes
  9. Arnaud Beltrame, le gendarme qui s'est substitué à un otage, "lutte contre la mort"
  10. « Arnaud Beltrame, le gendarme qui s’est livré en échange des otages du supermarché, est mort », Le Monde, 24 mars 2018.
  11. Error en títol o url.
  12. Error en títol o url.
  13. Le Figaro, Déclaration d'Emmanuel Macron