Aman

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Aman, es tanben conegut coma lo Reialme Benesit o las Tèrra que Jamai Morís, e es un luòc qu'aperten al legendarium de l'escrivan britanic J. R. R. Tolkien. Aman es nomenat al Silmarilion e tanplan al Senhor dels Anèls . Es lo continent que, a l'origina, èra lo pus occidental de totes los territòris de la fin del Mond, a l'autre costat del grand Ocean de Belegaer. Las siá còsta èra pròcha amb la Mar Exteriora e atanben èra conegut pels elfs coma Ekkaia. Mai enlà i a lo Mur de la Nuèch.

L'origina d'aqueste nom ven pr'amor dels Valar, qu'aprés destruire la siá primièra lar a Almaren, aperaquí l'an 3 450 de l'Edat de las Lampas. Aquò se passèt pr'amor de l'ataca suspresa de Melkor. Lo luòc venguèt una fortalesa amb las montanhas Pelori a l'èst. De totas las Pelori, la pus nauta èra lo Mont Taniquetil, ont Manwë bastiguèt lo sieu ostal a la Torre d'Ilmarin.

Puèi, Aman venguèt atanplan la lar dels Calaquendi, o elfs de la lutz, que n'i aviá a divèrsas regions. La tèrra dels Valar a Alamn es Valinor. La siá vila es Valmar (de còps tanben nomenada Valimar. D'autras vilas importantas son Tirion, Formenos e Alqualondë. Fàcia a la còsta orientala i al'illa de Tol Eressëa.