Valinor

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Valinor segon una interpretacion.

Valinor (La Tèrra dels Valar) foguèt lo reialme dels Valar a la terra d'Aman, ont marchèron quora Melkor los forabandiguèt d'Almaren,Dins lo mond fictiu creat per J.R.R. Tolkien, . La vila mai importanta del reialme es Valimar, ont demoran los valar e los vanyar. Dos vilas importantas mai son Alqualondë e Tirion, vilas ont demoran los teleri e los noldor. Lo reialme tanben a una illa abitada prèp de la còsta orientala, nomentada Tol Eressëa.

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

Cada valar a son pròpri domeni a Valinor ont demora e pòt cambiar l'environament se vòl. Yavanna, la valia de la natura, la creissença e l'abondància, demora als camps del sud de l'illa. Al nòrd-èst d'aqueles camps viu lo vala de la caça, Oromë, als Bòsques d'Oromë plens d'animals salvatges. Nienna, la valia solitària de la tristesa e la paciéncia, viu isolada a l'oèst de l'illa a las Cambras de Nienna ont plòra totjorn e agacha la mar. Al sud de las Cambras de Nienna i a las Cambras de Mandos. Mandos, fraire de Nienna, es lo vala del mai enlà e totes los que mòron i arriban. Amb Mandos i viu la sieuna femna Vairë la Teisseira, que tèis los fils del temps.

A l'èst de las Cambras de Mandos i a lo lac de Lorellin, a dins son centre i a l'Illa d'Estë. Al sud de l'illa de la valia i a los jardins de Lorien, son marit e vala dels somis.

Al nòrd i a los ostals d'Aulë lo Fabra, marit de Yavanna, e, a la fin, al nòrd-èst i a los Ostals de Manwë e Varda, lo matrimòni dels valar mai poderoses.

A l'oèst i an los Dos Arbres de Valinor, Telperion e Laurelin.

Lo continent de Valinor èra encerclat d'aiga per tres costats e lo nòrd limitava amb una zòna de glacièrs e amb lo Helcaraxë.

Aprés la casuda de Numenor, las tèrras immortalas fogueron cambiada a Arda pr'amor que caliá que los òmes i poguèssen arribar mai. Solament los elfs podián i arribar a travèrs del Camin Drech, amb lors vaissèls que podián sortir del mond e arribar fins a Valinor.

Cal confondre Valinor amb las forèsts de Lorien a la Tèrra Mejana, creats pel quite vala.