Amagatada

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Amagatada eb una pintura del sègle XIX.

Jogar o far a l'amagatada, a l'amagat (o: d'amagat, d'amagadons), de rescondon(s), a rescondilh(on)s, de rescondut, al cluquet, a cata òrba o cutabòrlhe (prov. ais escondalhas o escondudas; gasc. a l'amagat, a l’estujat, a l'oreta, au cluquet/cloquet, ath cluc, aus estujòus, aths esconilhons, a las esconetèras/aras esconedèras, a escon-te lèbe(s) ; lem. a cachamita f., a cachareu, a escondudas; viv. as escondalhas, a cacha-cachòus) es un jòc ont mantas personas s'amagan o s'escondon d'una autra, qui deu descobrir l'amagatalh de totas las personas amagadas per ganhar la partida.

Objectiu del jòc[modificar | Modificar lo còdi]

Los jogaires se devon amagar per non èsser pas trobats per l'un d'eles, designat a l'avança.

Debanament[modificar | Modificar lo còdi]

Amagatada per James Tissot (1877), National Gallery of Art.

Lo quadre del jòc pòt èsser un espaci en plen aire o un grand ostal. Es fòrtament recomandat de delimitar a l'avança lo territòri autorizat pel jòc.

Un jogaire, designat coma lo cutaire o cercaire, se vira contra un arbre o una paret e compta, uèlh cutats, fins a un cèrt nombre del temps (50 per exemple) del temps que los autres s'amagan. A la fin de son comptatge, partís en quista dels autres jogaires. Quand ne tròba un, crida « trobat » o « vist(a) » e lo nom del jogaire trobat. Pòdon alara cercar amassa los jogaires sobrants, fins que totes sián descobèrts. Lo cutaire deu dessobtar los autres jogaires sens tròp s'alunhar de l'arbre o de la paret, que se per cas un mainatge amagat ven tocar l'arbre o la paret abans el, aquel mainatge a ganhat.

Durant la part seguenta, lo cercaire pòt èsser lo primièr a èsser estat trobat o al contrari lo darrièr.

Varianta[modificar | Modificar lo còdi]

Existís una varianta de l'amagatada tradicionala sonada « jòc de la sardina » o « amagatada sardina » dins la quala un sol jogaire s'amaga ; los autres jogaires qu'arriban a trobar la « sardina » la devon rejónher dins son amagatalh sens se far avistar pels autres jogaires. Lo darrièr jogaire a trobar l'amagatalh ven alara la sardina per la partida seguenta.

Una autra varianta es a vista : lo jogaire qu'es vist per lo que clunha pren la plaça d'aqueste.

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

Articles connèxes[modificar | Modificar lo còdi]