Massís de montanha

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
talha= Non deu èsser confondut amb Massís.
Vista del massís de montanha d'Adamello.
Vista d'un massís de montanha dins los Andes.
Massís d'Aizkorri-Aratz que compren los massisses d'Aizkorri (Aloña), Altzania, Urkilla, Elgea e de Zaraia.

Un massís de montanha o massís montanhós[1], cridat simpament puèis o montanhas en auvernhat[2], es un ensemble de montanhas formant un blòc continú que seguís una linha de cresta, e s'opausa a una cadena de montanhas. Presenta la particularitat de formar un ensemble de relèus continús, separat sovent per de rius, de vals, entornejats d'abismes o de relèus distints[3],[4].

Definicion[modificar | Modificar lo còdi]

Lo massís pòt far partida d'una cadena de montanhas coma los Alps que regropan dins lor ensemble una centena de massises de montanhas tals coma lo massís del Mont Blanc, lo massís de la Vanesa o lo massís dels Escrinhs.

S'utiliza de còps lo mot sierra (aparentat de sèrra) dins los païses ispanofòns.

Confondre pas amb lo massís rocassós, un ensemble geologic que se distinguís morfologicament, structuralement e petrograficament de son contèxt[4], distint tanben d'una cadena de montanhas per sa forma massisa, quand sas dimensions orizontalas son pauc diferenciadas (veire Lista de massises e cadenas de montanhas sus Tèrra) ; se parlarà atal del massís vosgian, mas de la cadena pirenenca.

Veire tanben[modificar | Modificar lo còdi]

  1. https://www.academiaoccitana.eu/diccionari/DGLO.pdf
  2. https://dicodoc.eu/oc/diccionaris?option=com_dicodoc&view=search&Itemid=168&type=fr-oc&dic%5B%5D=BASIC&dic%5B%5D=RBVD&dic%5B%5D=ALPC&dic%5B%5D=ATAU&dic%5B%5D=PROV&dic%5B%5D=PNST&dic%5B%5D=OMLH&dic%5B%5D=LAUS&dic%5B%5D=LAGA&dic%5B%5D=LEMO&q=massif&q2=&submit=Cercar
  3. Massif sur cnrtl.fr
  4. 4,0 et 4,1 Définition du mot « Massif » sur le Dictionnaire Larousse.
  5. 5,0 5,1 et 5,2 http://toscanoreinat.chez-alice.fr/diconi.pdf