Lista deus vescomtes de Bearn

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar


Escut de Bearn : deu camp d'aur cargat de duas vacas de gules cornadas, colletadas e clarinadas d'azur

Ostau de Bearn[modificar | modificar la font]

Vescomtes de Bearn

Regéncia de Guiscarda de Bearn peu son hilh Pèir II de Bearn (1134-1154 ; qu'ei hilha de Gaston IV, qu'esposa Pèir Soriquers, vescomte de Gabarret ; l'Ostau de Bearn que's persegueish dens l'Ostau de Gabarret)

Ostau de Gabarret[modificar | modificar la font]

Ostau de Montcada[modificar | modificar la font]

Bearn que's liguè au comtat de Fois en 1290.

Ostau de Fois-Bearn[modificar | modificar la font]

Armas dels Fois-Bearn
Margarida de Montcada e Rogèr Bernat III de Fois (1290-1302)
Rogèr Bernat III de Fois, Rogèr Bernat I com vescomte de Bearn, 1290-1302, comte de Fois (espós de Margalida)
Gaston VIII de Bearn o Gaston Ièr de Fois (1302-1315)
Gaston IX de Bearn o Gaston II de Fois (1315-1343)
Gaston X Bearn o Gaston III Fois, Gaston Fèbus (1343-1391)

Dab Fèbus, Fois e Bearn que demoran ligats e inseparables mes Bearn sol qu'ei declarat e arreconegut independent e libre de totat vassaliatat.

Ostau de Fois-Castèlbon[modificar | modificar la font]

Matèu de Fois-Castèlbon (1391-1398), nebot del precedent
Gaston X de Bearn o Gaston IV de Fois

Dinastias deus Reis de Navarra[modificar | modificar la font]

Ostau de Grailly[modificar | modificar la font]

Armas deus Grailly
Francés Fèbus de Navarra-Fois-Grailly (1472-1483)
Catarina Ièra de Navarra-Fois-Grailly(1483-1517) e Joan II de Labrit (1484-1516)

Ostau de Labrit[modificar | modificar la font]

Armas dels Navarra-Albret
Enric Ièr de Bearn-Labrit (1517-1555)
Joana Ièra de Bearn-Labrit (1555-1572)

Ostau de Borbon[modificar | modificar la font]

Enric II de Bearn-Borbon, Enric III de Navarra e Enric IV de França (1572-1610)
Loís Ièr de Bearn-Borbon, Loís II de Navarra e Loís XIII de França (1610-1620)

1620 : Edicte d'Integracion (Lo Reiaume de Navarra e tanben Bearn que son "integrats" o reiaume de França devath l'encastre legau deus Fòrs de Bearn).

Loís II de Bearn-Borbon, Loís III de Navarra e Loís XIV de França
Loís III de Bearn-Borbon, Loís IV de Navarra e Loís XV de França

Arron Loís XV, Bearn que ho eretat per Loís XVI dab la corona de França qui's trasmetó segon lo principi de la lei salica qui vòu que las hemnas non pòsquin pas transméter ni pas tanpauc eretar deu tròn de França. Aquò be ho totun pas jamei lo cas en Bearn e Navarra on las hemnas teoricament e eretan e los lors espós qu'i vaden vescomtes de jure uxoris, dab, totun, ua preferéncia masculina enter los hilhs deu sobiran (tan per Bearn com per Navarra).

De tot biais, a l'escadença de la Revolucion los Estats de Bearn que hon obligats per la constrenta de renonciar au Fòrs de Bearn (qui lo lor arrespecte e èra ua condicion sine qua non de l'integracion de Bearn en 1620) e Bearn que ho dissot dehens lo navèth departament deus Baishs Pirenèus (futur Pirenèus Atlantics).

Lo títol de Rei de Navarra qu'ei osdendit peu rei d'Espanha Joan Carles I com consequéncia de l'annexion de la Hauta Navarra peu rei d'Aragon en 1512. Aquò n'inclueish pas la Baisha Navarra e non tanha pas Bearn. Los pretendents au tròn de França (Loís Anfós d'Anjòu en Espanha) que revindican lo títol de Rei de Navarra au nom de l'annexion a França en 1620. Totun, en bèth seguir la lei bearnesa e navarresa de transmission deu tròn, aqueste que pertanheré a Alícia de Borbon-Parma. En mei d'aquò, l'annexion a França qu'ei de mau invocar, puish que Navarra que ho justament desseparada de França ua purmèra vegada en 1316 en bèth invocar la lei salica e au detriment de la regina Joana II de Navarra.