Lista dels primièrs ministres del Reialme Unit

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar
Blason del Reialme Unit.

Lo primièr ministre es lo cap de govèrn del Reialme Unit. Aquesta es la lista dels primièrs ministres britanics, aprèp lo 1721.

Primièrs ministres del Reialme Unit[modificar | modificar la font]

  1. 17211742: Sir Robert Walpole - (Whig)
  2. 17421743: Spencer Compton - (Whig)
  3. 17431754: Henry Pelham - (Whig)
  4. 1754-1756: Thomas Pelham-Holles, 1èr Duc de Newcastle - (Whig)
  5. 1756-1757: William Cavendish, 4en Duc de Devonshire - (Whig)
  6. 1757-1762: Thomas Pelham-Holles, 1èr Duc de Newcastle - (Whig)
  7. 1762-1763: John Stuart, Comte de Bute - (Tory)
  8. 1763-1765: George Grenville - (Whig)
  9. 1765-1766: Charles Watson-Wentworth - (Whig)
  10. 1766-1768: William Pitt, 1èr Comte de Chatham - (Whig)
  11. 1768-1770: Augustus Henry FitzRoy, Duc de Grafton - (Whig)
  12. 1770-1782: Frederick North, Lord North - (Tory)
  13. 1782-1783: William Petty-FitzMaurice, Comte de Shelburne - (Whig)
  14. 1783: William Cavendish-Bentinck, 3en Duc de Portland - (Tory)
  15. 1783-1801;1804-1806: William Pitt, lo jove - (Tory)
  16. 1801-1804: Henry Addington - (Tory)
  17. 1806-1807: William Wyndham Grenville - (Whig)
  18. 1807-1809: William Cavendish-Bentinck, 3en Duc de Portland - (Tory)
  19. 1809-1812: Spencer Perceval - (Whig)
  20. 1812-1827: Robert Banks Jenkinson - (Tory)
  21. 1827: George Canning - (Tory)
  22. 1827-1828: Frederick John Robinson, 1èr Viscomte Goderich - (Tory)
  23. 1828-1830: Arthur Wellesley, 1èr duc de Wellington - (Tory)
  24. 1830-1834: Charles Grey, 2nd Comte Grey - (Whig)
  25. 1834-1841: William Lamb, 2nd Viscomte Melbourne - (Whig)
  26. 1834-1835: Robert Peel - (Tory) (1èr mandat)

Primièrs Ministres durant lo renhe de Victòria (1837–1901)[modificar | modificar la font]

  Imatge Nom Periòde de govèrn Partit politic Autras foncions
durant lo govèrn
Referéncias
Robert Peel.jpg Sir Robert Peel
(2nd còp)
30 d'agost de 1841
29 de junh de 1846
Conservator Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra de las Comunas
[1]
Lord john russell.jpg John Russell, 1èr Comte Russell
(1èr còp)
30 de junh de 1846
21 de febrièr de 1852
Whig Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra de las Comunas
[2]
14th Earl of Derby.jpg Edward Smith-Stanley, Comte de Derby
(1èr còp)
23 de febrièr de 1852
17 de decembre de 1852
Conservator Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra dels Lords
[3]
4th Earl of Aberdeen.jpg George Hamilton-Gordon, 4en Comte d'Aberdeen 19 de decembre de 1852
30 de genièr de 1855
Peelite/Whig Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra dels Lords
[4]
Palmerston.jpg Henry John Temple, Viscomte Palmerston
(1èr còp)
6 de febrièr de 1855
19 de febrièr de 1858
Whig Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra de las Comunas
[5]
14th Earl of Derby.jpg Edward Smith-Stanley, Comte de Derby (2nd còp) 20 de febrièr de 1858
11 de junh de 1859
Conservator Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra dels Lords
[6]
Palmerston.jpg Henry John Temple
Viscomte Palmerston
(2nd còp)
12 de junh de 1859
18 d'octobre de 1865
Liberal Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra de las Comunas
[7]
Lord john russell.jpg Lorde John Russell
(2nd còp)
29 d'octobre de 1865
26 de junh de 1866
Liberal Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra dels Lords
[8]
14th Earl of Derby.jpg Edward Smith-Stanley
Comte de Derby
(3en còp)
28 de junh de 1866
25 de febrièr de 1868
Conservator Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra dels Lords
[9]
Disraeli.jpg Benjamin Disraeli
(1èr còp)
27 de febrièr de 1868
1 de decembre de 1868
Conservator Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra de las Comunas
[10]
Gladstone.jpg William Ewart Gladstone
(1èr còp)
3 de decembre de 1868
17 de febrièr de 1874
Liberal Primièr Lord del Trésor,
Lider de la Cambra de las Comunas
& Chancellor of the Exchequer (1873–74)
[11]
Disraeli.jpg Benjamin Disraeli
Comte de Beaconsfield

(2nd còp)
20 de febrièr de 1874
21 d'abril de 1880
Conservator Primièr Lord del Trésor,
Lider de la Cambra de las Comunas (1874–1876),
Lord Privy Seal (1876–78)
& Lider de la Cambra dels Lords (1876–80)
[12]
Gladstone.jpg William Ewart Gladstone
(2nd còp)
23 d'abril de 1880
9 de junh de 1885
Liberal Primièr Lord del Trésor,
Lider de la Cambra de las Comunas
& Chancellor of the Exchequer (1880–82)
[13]
3rd Marquess of Salisbury.jpg Robert Arthur Talbot Gascoyne-Cecil
(1èr còp)
23 de junh de 1885
28 de genièr de 1886
Conservator Secretari d'Estat d'Afars Extèrnes
& Lider de la Cambra dels Lords
[14]
Gladstone.jpg William Ewart Gladstone
(3en còp)
1 de febrièr de 1886
20 de julhet de 1886
Liberal Primièr Lord del Trésor,
Lord Privy Seal
& Lider de la Cambra de las Comunas
[15]
3rd Marquess of Salisbury.jpg Robert Arthur Talbot Gascoyne-Cecil (2nd còp) 25 de julhet de 1886
11 d'agost de 1892
Conservator Lider de la Cambra dels Lords,
Primièr Lord del Trésor (1886–87)
& Secretari d'Estat d'Afars Extèrnes (1887–92)
[16]
Gladstone.jpg William Ewart Gladstone
(4en còp)
15 d'agost de 1892
2 de març de 1894
Liberal Primièr Lord del Trésor,
Lord Privy Seal
& Lider de la Cambra de las Comunas
[17]
RoseberyMillais.gif Archibald Primrose, 5en Comte de Rosebery 5 de març de 1894
22 de junh de 1895
Liberal Primièr Lord del Trésor,
Lorde Presidente do Consello
& Lider de la Cambra dels Lords
[18]
3rd Marquess of Salisbury.jpg Robert Arthur Talbot Gascoyne-Cecil(3en còp) 25 de junh de 1895
11 de julhet de 1902
Conservator Lider de la Cambra dels Lords,
Secretari d'Estat d'Afars Extèrnes (1895–1900)
& Lord Privy Seal (1900–02)
[19]

Primièrs Ministres durant lo renhe d'Edoard VII (1901–1910)[modificar | modificar la font]

  Imatge Nom Periòde de govèrn Partit politic Autras foncions
durant lo govèrn
Referéncias
Arthur Balfour, photo portrait facing left.jpg Arthur Balfour 11 de julhet de 1902
5 de decembre de 1905
Conservative Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra de las Comunas
[20]
Henry Campbell-Bannerman photo.jpg Sir Henry Campbell-Bannerman 5 de decembre de 1905
7 d'abril de 1908
Liberal Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra de las Comunas
[20]
Herbert Henry Asquith.jpg Herbert Henry Asquith 7 d'abril de 1908
7 de decembre de 1916
Liberal Primièr Lord del Trésor,
Lider de la Cambra de las Comunas
& Secretari d'Estat per la Guèrra (1914)
[20]

Primièrs ministres durant los renhes de Jòrdi V (1910–1936) e Edoard VIII (1936)[modificar | modificar la font]

  Imatge Nom Periòde de govèrn Partit politic Autras foncions
durant lo govèrn
Referéncias
David Lloyd George.jpg David Lloyd George 7 de decembre de 1916
19 d'octobre de 1922
Liberala Primièr Lord del Trésor [21]
Andrew Bonar Law 02.jpg Andrew Bonar Law 23 d'octobre de 1922
20 de mai de 1923
Conservator Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra de las Comunas
[22]
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Stanley Baldwin
(1èr còp)
23 de mai de 1923
16 de genièr de 1924
Conservator Primièr Lord del Trésor,
Lider de la Cambra de las Comunas
& Chancellor of the Exchequer (1923)
[23]
Ramsay MacDonald ggbain.29588.jpg James Ramsay MacDonald
(1èr còp)
22 de genièr de 1924
4 de novembre de 1924
Partit Trabalhista Primièr Lord del Trésor,
Lider de la Cambra de las Comunas
& Secretary of State for Foreign Affairs
[24]
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Stanley Baldwin
(2nd còp)
4 de novembre de 1924
5 de junh de 1929
Conservator Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra de las Comunas
[25]
Ramsay MacDonald ggbain.29588.jpg James Ramsay MacDonald
(2nd còp)
5 de junh de 1929
24 d'agost de 1931
Trabalhista Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra de las Comunas
[26]
Ramsay MacDonald ggbain.29588.jpg James Ramsay MacDonald
(3en còp)
24 d'agost de 1931
7 de junh de 1935
Partit Trabalhista Nacional Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra de las Comunas
[27]
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Stanley Baldwin
(3en còp)
7 de junh de 1935
28 de mai de 1937
Conservator Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra de las Comunas
[28]

Primièrs ministres durant lo renhe de Jòrdi VI (1936–1952)[modificar | modificar la font]

  Imatge Nom Periòde de govèrn Partit politic Autras foncions
durant lo govèrn
Referéncias
Arthur-Neville-Chamberlain.jpg Neville Chamberlain 28 de mai de 1937
10 de mai de 1940
Conservator Primièr Lord del Trésor
& Lider de la Cambra de las Comunas
[20]
Churchill HU 90973.jpg Winston Churchill
(1èr còp)
10 de mai de 1940
23 de mai de 1945
Conservator Primièr Lord del Trésor,
Ministre de la Defensa
& Lider de la Cambra de las Comunas
[29]
Churchill HU 90973.jpg Winston Churchill
(2nd còp)
23 de mai de 1945
26 de julhet de 1945
Conservator Primièr Lord del Trésor
& Ministre de la Defensa
[30]
Attlee BW cropped.jpg Clement Attlee 26 de julhet de 1945
26 d'octobre de 1951
Trabalhista Primièr Lord del Trésor
& Ministre de la Defensa (1945–46)
[31]
Churchill HU 90973.jpg Sir Winston Churchill
(3en còp)
26 d'octobre de 1951
7 d'abril de 1955
Conservator Primièr Lord del Trésor
& Ministre de la Defensa (1951–52)
[32]

Primièrs ministres durant lo renhe d'Elisabeta II (1952–actualitat)[modificar | modificar la font]

  Fichièr Nom Periòde de govèrn Partit politic Autras foncions
durant lo govèrn
Referéncias
Sir Anthony Eden 7 d'abril de 1955
10 de genièr de 1957
Conservator Primièr Lord del Tresor [33]
50px Harold Macmillan 10 de genièr de 1957
19 d'octobre de 1963
Conservator Primièr Lord del Tresor [34]
Alec Douglas-Home Allan Warren.jpg Sir Alec Douglas-Home 19 d'octobre de 1963
16 d'octobre de 1964
Conservator Primièr Lord del Tresor [35]
Dodwilson.JPG Harold Wilson
(1èr còp)
16 d'octobre de 1964
19 de junh de 1970
Trabalhista Primièr Lord del Tresor
& Ministre del Servici Civil (1968-70)
[36]
Heathdod.JPG Edward Heath 19 de junh de 1970
4 de març de 1974
Conservator Primièr Lord del Tresor
& Ministre del Servici Civil
[37]
Dodwilson.JPG Harold Wilson
(2nd còp)
4 de març de 1974
5 d'abril de 1976
Trabalhista Primièr Lord del Tresor
& Ministre del Servici Civil
[38]
James Callaghan.JPG James Callaghan 5 d'abril de 1976
4 de mai de 1979
Trabalhista Primièr Lord del Tresor
& Ministre del Servici Civil
[39][40]
Margaret Thatcher cropped2.png Margaret Thatcher 4 de mai de 1979
28 de novembre de 1990
Conservator Primièr Lord del Tresor
& Ministre del Servici Civil
[41][42]
John Major 1996.jpg John Major 28 de novembre de 1990
2 de mai de 1997
Conservator Primièr Lord del Tresor
& Ministre del Servici Civil
[43][44]
TonyBlairBasra.JPG Tony Blair 2 de mai de 1997
27 de junh de 2007
Trabalhista Primièr Lord del Tresor
& Ministre del Servici Civil
[45][46]
Gordon Brown Davos Jan 08.jpg Gordon Brown 27 de junh de 2007
11 de mai de 2010
Trabalhista Primièr Lord del Tresor
& Ministre del Servici Civil
[47]
David Cameron - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2010.jpg David Cameron 11 de mai de 2010
actualitat
Conservator Primièr Lord del Tresor

Referéncias[modificar | modificar la font]

  1. Longford (1998), pp. 156–157
  2. Longford (1998), p. 187
  3. Longford (1998), pp. 228–231
  4. Longford (1998), p. 232
  5. Longford (1998), p. 246
  6. Longford (1998), p. 281
  7. Longford (1998), p. 282
  8. Longford (1998), p. 346
  9. Longford (1998), p. 351
  10. Longford (1998), p. 353
  11. Longford (1998), p. 357
  12. Longford (1998), p. 396
  13. Longford (1998), p. 433
  14. The Political History of England William Hunt, Reginald Lane Poole Ed. Longmans, Green and co. 1907 pag. 505
  15. Longford (1998), p. 484
  16. Longford (1998), pp. 492–493
  17. Longford (1998), pp. 518–519
  18. Longford (1998), pp. 527–528
  19. Longford (1998), pp. 533–534
  20. 20,0 20,1 20,2 20,3 Prime Ministers through History - Daily Telegraph
  21. Rose (1983), pp. 196–198
  22. Rose (1983), p. 265]]
  23. Rose (1983), p. 272
  24. Rose (1983), p. 326
  25. Rose (1983), p. 337
  26. Rose (1983), p. 361]]
  27. Rose (1983), pp. 373–374
  28. Rose (1983), p. 398
  29. Hennessy (2001), p. 179
  30. Hennessy (2001), p. 158
  31. Hennessy (2001), p. 147
  32. Hennessy (2001), p. 178
  33. Hennessy (2001), p. 207
  34. Hennessy (2001), p. 248
  35. Hennessy (2001), p. 272
  36. Hennessy (2001), p. 286
  37. Hennessy (2001), p. 331
  38. Hennessy (2001), p. 357
  39. Hennessy (2001), p. 376
  40. Lord Callaghan of Cardiff 28 de març de 2005, The Times
  41. Hennessy (2001), p. 397
  42. Crowd's long cold wait for lady of the hour Aileen Ballantyne, 5 de mai de 1979, The Guardian
  43. Hennessy (2001), p. 437
  44. John Major? Who's he? asks Thatcher, 6 d'agost de 1995, The Independent
  45. Hennessy (2001), p. 476
  46. The Blair Years: 1997-2007, 28 de junh de 2007 Telegraph Media Group
  47. Brown declared prime minister Deborah Summers & Hélène Mulholland, 27 de junh de 2007, Guardian News & Media