Lista dels comtes de Fois

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Anar a : navigacion, Recercar

Lo comtat de Fois es un territòri del comtat de Carcassona destacat pel comte Rogièr Ièr lo Vièlh en favor de son filh cabdèt Bernat Rogièr.

Aujòls[modificar | modificar la font]

Ostal de Fois-Carcassona[modificar | modificar la font]

Bernat Rogièr : comte de Fois, comte de Coserans (1012-1034)
esposèt Gersenda, comtessa de Bigòrra
filh del precedent
Rogièr Ièr de Fois : comte de Fois (1034-1067)
filh del precedent
Rogièr II de Fois : comte de Fois (1067-1124)
esposèt Estefania, dama de la Marcha
nebot del precedent
Armas dels comtes de Fois
Rogièr III de Fois : comte de Fois (1124-1148)
esposèt Chimèna de Barcelona
filh del precedent
Rogièr Bernat Ièr de Fois lo Gròs : comte de Fois (1148-1188)
esposèt Cecília de Besièrs
filh del precedent
Ramon Rogièr de Fois : comte de Fois (1188-1223)
esposèt Felipa de Moncada
filh del precedent
Rogièr Bernat II de Fois lo Grand : comte de Fois (1223-1241)
esposèt Ermesanda de Castelbon
filh del precedent
Rogièr IV de Fois : comte de Fois (1241-1265)
esposèt Brunissenda de Cardona
filh del precedent
Rogièr Bernat III de Fois : comte de Fois (1265-1302)
esposèt Margarida, vescomtessa de Bearn
filh del precedent
Armas dels comtes de Fois e vescomtes de Bearn
Gaston Ièr de Fois-Bearn : comte de Fois, vescomte de Bearn (1302-1315)
esposèt Joana d’Artés
filh del precedent
Gaston II de Fois-Bearn : comte de Fois, vescomte de Bearn e Lautrec (1315-1343)
esposèt Alienòr, comtessa de Comenge
filh del precedent
Gaston III Fèbus de Fois-Bearn : comte de Fois, vescomte de Bearn e Lautrec (1343-1391) – sens posteritat legitima
esposèt Agnès de Navarra
filh del precedent
Matiu de Fois-Castèlbon : comte de Fois, vescomte de Bearn e Castelbon (1391-1398)
esposèt Catarina de Coarraze
rèirenebot del precedent (rèirefelen de Gaston Ièr de Fois-Bearn)

Ostal de Grailly[modificar | modificar la font]

Armoiries Foix-Grailly.png

Nòta : Mentre qu'eissits de l'Ostal de Fois, los Fois-Grailly an abandonat los noms e armas dels Fois-Grailly al profièch de Fois-Bearn. En fach, la sòrre del darrièr Fois-Bearn, Isabèla de Fois (vescomtessa de Castelbon) se maridèt amb Archambaud de Grailly. Los Fois-Grailly son doncas indiferenciats dels Fois-Bearn perque constituisson la segonda dinastia dels Comtes de Fois.

Isabèla de Fois-Castèlbon : comtessa de Fois, vescomtessa de Bearn e Castèlbon (1398-1412)
esposèt Archambaud de Grailly
sòrre del precedent
Armoiries Foix-Béarn-Bigorre.svg
Joan Ièr de Fois nascut Joan de Grailly, : comte de Fois e de Bigòrra, vescomte de Bearn e Vilamur (1412-1436)
esposèt Joana de Labrit
filh de la precedenta
Gaston IV de Fois-Bearn : comte de Fois e de Bigòrra, vescomte de Bearn, Nebozan, Vilameur e Lautrec, par de França (1436-1472)
esposèt Alienòr Ièra de Navarra, reina de Navarra
filh del precedent
Francés Fèbus de Fois-Bearn : rei de Navarra, duc de Nemors, comte de Fois e Bigòrra, vescomte de Bearn, Par de França (1472-1482) – sens posteritat
felen del precedent

Ostal de Labrit[modificar | modificar la font]


Nòta : D'ara enlà reis de Navarra, lo títol de Navarra preval sul nom original de l'ostal.

Catarina de Navarra : reina de Navarra, duquessa de Nemors, comtessa de Fois e Bigòrra, vescomtessa de Bearn (1470-1517)
esposèt Joan III de Labrit (1483-1516)
sòrre del precedent
Enric II de Navarra : rei de Navarra, duc de Nemors e de Labrit, comte de Fois, Bigòrra, Armanhac e Peiregòrd, vescomte de Bearn e Limòtges (1516-1555)
esposèt Margarida d'Orleans, sòrre del rei de França, Francés Ièr
filh de la precedenta

Ostal de Borbon-Vendôme[modificar | modificar la font]


Nòta : Lo comtat de Fois serà integrat a la corona de França en 1607 mentre que lo vescomtat de Bearn o serà en 1610.

Joana de Navarra : reina de Navarra, duquessa de Nemors e de Labrit, comtessa de Fois, Bigòrra, Armanhac e Peiregòrd, vescomtessa de Bearn e Limòtges (1555-1572)
esposèt Antòni de Borbon, duc de Borbon e Vendôme
filha del precedent
Enric III de Navarra : rei de Navarra, duc de Borbon, Vendôme, Nemors e de Labrit, comte de Fois, Bigòrra, Armanhac e Peiregòrd, vescomte de Bearn e Limòtges (1572-1610), rei de Navarra
esposèt Margarida de Valés-Orleans, filha del rei de França Enric II
filh de la precedenta

Annèxes[modificar | modificar la font]

Articles connèxes[modificar | modificar la font]

Ligams extèrnes[modificar | modificar la font]