Vejatz lo contengut

Vector (matematicas)

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

En matematicas, un vector es un objècte matematic, definit per un escalar (nombre), una direccion e un sens;[1] en d'autres termes es un segment que materializa lo desplaçament entre un punt d'inici e un punt d'arrivada. L'ensems del representants d'un vector es nomenat espaci vectorial.[2] L'algèbra vectoriala estúdia l'esctructura d'aquel espaci.

Dins un espaci classic coma lo plan euclidian (R2), lo vector es un coble de punts que possedís una nòrma (distància), un sens e una direccion orientada (colinearitat dels representants d'un vector).[3] En conclusion, un vector aplicat del plan es un coble (, ) que possedís doas compausantas: lo punt , nomenat punt d'aplicacion, e lo vector originari , valent a dire lo vector director.[4] Las concepcions analògas son valablas dins l'espaci.

En geometria euclidiana, lo vector es la translacion qu'associa lo punt A amb lo punt B. La Lei de Chasles determina l'addicion vectoriala. Los vectors son ligats per las coordenadas de punts, l'escritura de las operacions es algebrica. La vectorizacion matematica permet de simplificar divèrses teorèmas, lo teorèma generalizat d'Al-Kashi, o la configuracion de Talès.

En fisica, los vectors son plan utilizats, per modelizar las fòrças, las velocitats, un camp (magnetic, gravitacional, electric, etc.). Una grandor vectoriala s'opausa a una grandor escalara, aquesta es un nombre.

Apròchi geometric[modificar | Modificar lo còdi]

Vectors colinears (parallèls)[modificar | Modificar lo còdi]

Dos vectors son colinears se las dreitas que los contenon son parallèlas. Se pòt illustrar coma , amb .

Vectors ortogonals (perpendiculars)[modificar | Modificar lo còdi]

Dos vectors son perpendiculars se las dreitas que los contenon son perpendicularas.

Produit escalar[modificar | Modificar lo còdi]

Lo produit escalar es una operacion que met en relacion dos vectors e l'angle format entre els. Dins lo domeni de las frequéncias, lo produit escalar normat mesura la relacion de dependéncia entre doas ondas.[5] Lo produit escalar es definit aital:

L'angle que forman dos vectors e es notat . Dins un plan orientat, es possible de definir-lo. Non es lo cas dins l'espaci (mai de doas dimensions).

Referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. Emire Maga Mondesir, Eliezer Manguelle Dicoum, Gilbert Mbianda. L'indispensable mathématique pour les études en physique : De l'angle au champ. Editions L'Harmattan, 2012, p. 28. ISBN 9782296505247. 
  2. Paul Bruter, Claude. Comprendre les mathématiques. O. Jacob, 1996, p. 101. ISBN 9782738104359. 
  3. Caveing, Maurice. Le problème des objets dans la pensée mathématique. Vrin Ed., 2004, p. 249. ISBN 9782711616282. 
  4. Claudio Canuto, Anita Tabacco. Analisi Matematica I: Teoria ed esercizi con complementi in rete. Springer Milan, 2008, p. 279. ISBN 9788847008717. 
  5. Mars, Jérôme. Traitement du signal pour géologues et géophysiciens, 2004, p. 22. ISBN 9782710808251.