Valons de Suècia

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.


L'istòria de l'immigracion valona en Suècia comença amb los industrials Guillaume de Bèche (Willem de Besche ; 1573-1629) e Louis De Geer (1587-1652), conegut coma "lo paire de l'industria siderurgica suedesa". Cinc a dètz mila valons an emigrat en Suècia, trabalhant principalament dins l'industria siderurgica. Dins las annadas 1920, los sindicats los an presentats als trabalhaires suedeses coma de modèls mitics.

Istoria[modificar | Modificar lo còdi]

Louis de Geers

Pendent lo sègle XVI, las tecnicas de fargatge son estadas melhoradas dins la region de Lièja (veire fargatge valon), qu'èra venguda la capitala europèa de la produccion d'acièr. La reputacion dels valons en matèria de produccion d'acièr s'es espandida e es egalament estada remarcada en Suècia. Encoratjats per Gustau II Adolphe, de nombroses valons an començat d'emigrar en Suècia a la fin del sègle XVI e a la debuta del sègle XVII. Venián de doas regions principalas situadas a l'entorn de las vilas de Sedan e de Lièja. Dins un primièr temps, la màger part dels valons se son installats a Godegård, Finspång e Norrköping, ont l'entrepreneire valon Louis De Geer a pogut logar de tèrras. Malgrat que s'aja tradicionalament explicat, e que se supausa sovent, que los valons e De Geer avián fugit lor patria a causa de persecucions religiosas, es uèi establit que los valons an fugit a causa de pressions economicas degudas al caumatge generalizat.

En Suècia, De Geer rencontre Willem de Besche, amb qu'a ja agut de contactes e qu'a dirigit las fargas de Finspång fins en 1618. De Besche, egalament liégeois, èra actiu en Suècia dempuèi 1595 e aviá participat a la modernizacion de las fargas reialas suedesas e, sustot, a la produccion d'armas. Es conegut per aver introduch de novèlas tecnicas de ferronnerie en Suècia, mas èra pas un entrepreneire independent coma De Geer, essent puslèu un emplegat del rei. De Besche es estat lo primièr a recrutar de valons en Suècia. S'es installat a Nykoping en 1597, e gràcias a son recrutament de valons, una comunautat valona s'es establida dins lo Södermanland pendent las annadas qu'an seguit son arribada.

Après s'èsser portat pargant de De Besche en 1618 quand a logat la manufactura de Finspång, De Geer a completament représ los afars del molin de Finspång a partir de la debuta de las annadas 1620. Lo recrutament s'efectua de tala faiçon que d'agents son enviats dins los molins pichons per recrutar dirèctament sus plaça lo professional recercat. Mas tot tanben sovent, dels valons al caumatge van dins las vilas grandas per cercar un emplec en Suècia al près dels burèus de recrutament que i son establits. De Besche èra inicialament cargat de recrutar la man-d'òbra pel mejan de De Geer. Dempuèi las annadas 1620, aquela tasca incombís exclusivament a De Geer, qu'envia sos agents dempuèi sos burèus de Lièja, Namur, Chimay e Verviers. Aquestes van alara cercar lo personal qualificat demest los caumaires valons. Sembla que la cooperacion dintra De Geer e De Besche aja pres fin.