Responsabilitat civila

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

La responsabilitat civila es l'obligacion facha a una persona de reparar lo prejudici causat a altrú. Es tanben, dins las tradicions de drech romanogermanics, lo domèni del drech portant sus aqueste matèria.

La responsabilitat civila se divisís mai sovent en dos grands domènis: la responsabilitat contractuala e la responsabilitat extracontractuala (nomenada tanen responsabilitat delictuala o aquiliena). Dins fòrça païses, la responsabilitat civila es regida per un ensemble d'articles del Còdi Civil.

La responsabilitat civila se destria de la responsabilitat penala. Dins lo primièr cas, l'objectiu es d'indemnizar un domatge, alara que dins lo segond, s'agís de respondre fàcia a l'Estat de la violacion d'una lei penala (menant mai sovent a una multa o a l'empresonament). Se l'infraccion penala mes en jòc la responsabilitat individuala quitament s’i a pas damatge, aqueste darrièr n’es al contarir una condicion necessària a la responsabilitat civila. Lo damatge resultant de la violacion d'una lei penala, per exemple un panatòri, pòt taben s’introduire devant los tribunals per obténer reparacion.

La responsabilitat civila es pas un concèpte present dins las tradicions juridicas de common law. A la plaça, aquestas tradicions an diferentas brancas del drech que prenon un ròtle similar: la responsabilitat delictuala, lo drech dels contrates, etc.

Articles connèxes[modificar | Modificar lo còdi]

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]