Nazgul

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Nazgûl qu'agacha lo crepuscul.

Un nazgûl o espèctre de l'anel es lo nom donat a de personatges del libre The Lord of the Rings, de J.R.R. Tolkien. Son una comunautat de 9 espèctres del costat fòsc que en temps ancians èran estats reis dels òmes, mas foguèron someses a l'escuretat pr'maor de sa avarícia, pròpria de la raça umana a la saga de Tolkien, enganats per Sauron, lo Senhor Escur, quora aqueste lor ofriguèt los nou anèls del poder. En èsser someses a l'escuretat, venguèron d'espèctres de l'anèl unic (que los donèt una longevitat infinita fins a la destruccion de l'anèl únic).

Lor cap es lo masc de las tèrras d'Àgmar e mèstre de Minas Morgul. Foguèt el que nafrèt de manièra greva lo portaire de l'anèl en Amon Sûl, en tot li enfonzar un punhal malesit. Los autres nazguls son Khamûl, Dwar de Waw, Ji Indur Dawndeath, Akhorahil, Hoarmurath, Adunaphêl, Ren e Uvatha. Als libres es pas clara la sieuna origina e plusors pòdon èsser de femnas.

Òm los representa coma de fantaumas amagats jos de grandas tunicas negras e d'armaduras a las extremitats, sens arribar d'èsser vists. Al primièr libre de la saga, La Comunautat de l'Anèl, cavalcan sus de cavals negres, mas quora l'aiga los pren als gas de Bruinen, son cambiats a de grandas bèstias que vòlan. Apuèi tornan aparéisser tornarmai en tot dirigir las armadas de Sauron pendent la Guèrra de l'Anèl en tot cavalcar sus de bèstias amb d'alas.