Mièg de mesclada (rugbi de XV)

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.


Al rugbi de XV, lo mièg de mesclada (numèro 9) es un dels quinze pòstes abituals d'une equipa. Amb lo mièg de dubertura, es un dels dos jogaires composant la cadena, que liga los avents amb los tres quarts.

Plan souvent es lo mai pichon jogaire de la còla, sas primièras qualitats son l'intelligéncia tactica, l'engana, l'agilitat e la vivacitat. Paradoxalament al seu gabarit capitaneja fòrça fanas del jòc d'estrategia dels avants que son fórça mai massisses qu'aquel perqu'es fàcia al jòc e a una vista globala melhora qu'aquel. Se son los avants que permeton de ganhar de balons pendent de fasas de conquèsta (tòca, mescladas, mesclanhas), son lo 10 e lo 9 que decidon de l'orientacion del jòc e que ne son los depositaris.

Sus las fasas de mesclada tencada, introduch lo balon dins la mesclada e se lo tresena linha centre se ne sasit pas, es el que lo fa sortir de la mesclada. De biais general, deu fornir a la sauna còla de balons e far lo ligam entre los diferents temps de jòc. Aprèp cada fasa de jòc o d'arrestes de regropament consecutiu a un placatge o a una mesclanha, que dirigiguèt los avants, pòt desidir de tornar al jòc seguent la situacion dins l'axe amb los autres avants lançats o alara de dinamizar lo jòc e de transmetre lo balon als tres quarts de la sauna còla. Fin finala acaba mai souvent a passar la bala al mièg de dubertura, mas tanben pòt jugar sus un pichon costat cap a un alièr. Lo mièg de mesclada pòt tanben jogar dirèctament al pè surprenent atal la defensa, o encara ensejar la traucada apercep un espaci. Es mai souvent el que jòc aviadament las penelitats per ensejar de trespassar la linha del avantatge dels adversaris, o en obligant un defensor a agir alara qu'èra pas en plaça e donc será sanccionat. A lo ròtle tanben de lançar lo jòc pendent la presa en tòca del balon per un dels avants.

Qualques jogaires a aquel pòste: Danie Craven(AFS), Joost van der Westhuizen(AFS), Nick Farr-Jones(AUS), George Gregan(AUS), Fabien Galthié(FRA), Byron Kelleher(NZ), Gareth Edwards(GAL), Justin Marshall(NZ), Sid Going(NZ), Jean-Baptiste Élissalde(FRA), Agustín Pichot(ARG), Dimitri Yachvili(FRA), Antoine Dupont(FRA),.


Jean-Marc Doussain en posicion de mièg de mesclada amb l'Estadi Tolosenc

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]