Escorredoira

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Escorredoira

Una escorredoira (var. escolader, escolador, esgotader) es un colador gròs que s'emplega a la cosina e que servís a i metre a escórrer qualque aliment.[1] Qualques usatges tipics son per separar lo bolhon de la carn d'ola, en una sopa; per escórrer la lachuga e d'autres verdugalhs de fuèlha un còp lavats amb aiga; per escórrer la pasta; la frucha lavada; èca.

Antigament èran d'avesat de fusta o de terralha. Aquestes darrièrs èran fòrça similars a las coquèlas de fanga mas amb la diferéncia qu'avián de traucs a la basa. A l'ora d'ara òm òpta per de materials mai leugièrs, coma lo metal en placas finas, lo plastic e mai recentament la silicona. Qualques escorredoiras metallicas an los traucs de tala manièra que de l'autra latz se pòdon emplegar coma raspador o gratador. Qualques escoladors de lachuga son mecanics, e sòlon recebre lo nom de centrifugadoiras.

Variantas[modificar | Modificar lo còdi]

Materials[modificar | Modificar lo còdi]

Escorredoira de plastic[modificar | Modificar lo còdi]

Escorredoira de plastic

A comptar de la segonda mitat del sègle XX, las escorredoiras domesticas son sovent constituidas del material economic qu'es lo plastic.

Escorredoiras de metal[modificar | Modificar lo còdi]

Escorredoira d'acièr inoxidable

Abans de l'adveniment del plastic, a Occident, las escorredoiras èran metallicas. Per una mai granda durabilitat e resisténcia, s'esmaltan. Uèi lo jorn, per usatge professional e de mai en mai en las lars, se priviliègia l'acièr inoxidable.

Matèrias vegetalas[modificar | Modificar lo còdi]

Lo zaru es, al Japon, un escorredoira de bambó.

Referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

Suls autres projèctes Wikimèdia :

Modèl:Referències

  1. Escorredora Enciclopèdia Catalana