Eric Rohmer

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Maurice Schérer, dich Éric Rohmer [eʁik ʁomɛʁ], es un realizator francés, nascut lo 21 de març de 1920 a Tula (Corresa) e mòrt l'11 de genièr de 2010 dins lo 13en arrondiment de París. Considerat, amb Jean-Luc Godard, François Truffaut, Claude Chabrol e Jacques Ribla, coma l'una de las figuras màgers de l'Èrsa Novèla, a obtengut en 2001 a la Mostra de Venècia un Leon d'aur per l'ensemble de sa carrièra.

Coma sos camaradas de l'Èrsa Novèla, Éric Rohmer a començat sa carrièra dins lo cinèma coma critica. Après aver redigit sos primièrs articles a la fin de las annadas 1940, rejonh los Quasèrns del cinèma pauc après lor creacion a la debuta de las annadas 1950. Es redactor en cap de la revista de 1957 a 1963. Parallèlament a sa carrièra de critica, realiza tot lo long de las annadas 1950 dels cortmetratges e, en 1959, son primièr longmetratge,Le signe du Lion (Lo Signe del Leon). A la diferéncia dels de Claude Chabrol, François Truffaut e Jean-Luc Godard, sos primièrs films encontran pas cap de capitada.

Eretatge[modificar | Modificar lo còdi]

Lo cineasta corean Hong Sang-soo reivindica l'eretatge d'Éric Rohmer.

L'òbra de Rohmer es reconeguda coma una òbra a despart. Sa productritz a la Companhiá Éric Rohmer, Françoise Etchegaray, li vei pas de descendéncia. Pasmens, d'unes cineastas son sovent qualificats de « rohmérians » per la critica cinematografica. Es per exemple lo cas del cineasta corean Hong Sang-soo. Per Jean-François Rauger, critic al jornal Le Monde, la faiçon de Hong Sang-soo « de captar la persisténcia d'una forma de marrida fe en çò dels personatges del film fa de realizator corean lo sol eretièr indiscutible d'Éric Rohmer». Hong Sang-soo reivindica el meteis clarament l'influéncia de Rohmer. Tot parièr, l'òbra d'Emmanuel Mouret es tanben sovent considerada coma pròcha de la de Rohmer. Lo mejan metratge Un mond sens femnas (2012) de Guillaume Brac es estat comparat per un fum de criticas a un film de Rohmer.

Lo film Maestro, realizat per Léa Fazer e sortit en 2014, es un omenatge dirècte a Éric Rohmer e a son univèrs. S'agissiá a l'origina d'un projècte de l'actor Jocelyn Quivrin a que l'idèa èra estada inspirada per son experiéncia sus las Amors d'Astrée e de Céladon : Michael Lonsdale i interprèta lo ròtle del realizator Cédric Rovère e l'istòria se debana sul filmatge d'un film inspirat de l'Astrée. Maestro es dedicat a Éric Rohmer e a Jocelyn Quivrin, defuntats a qualques meses d'interval.

Dins son primièr album, Clio (2016), la cantaira Clio fa omenatge a Éric Rohmer amb la cançon Éric Rohmer es mòrt.