Entropia (ecologia)

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Dins l'encastre de l'ecologia, l'entropia servís a mesurar la biodiversitat en quantificant l'informacion balhada per una observacion[1]. Lo calcul de l'entropia fa apèl a l'indici de diversitat e al concèpte de l'equitabilitat[2]. Mai d'un metòdes existisson per efectuar lo calcul: l'indici de Shannon, l'indici de Simpson e l'indici d'Hurlbert[1].

Definicions[modificar | Modificar lo còdi]

L'equitabilitat designa la reparticion del nombre d'individús per espècia dins un mitan donat.

L'indici de diversitat es la mesura de l'entropia, nombre real positiu, calculat mejans una foncion d'informacion inversament proporcionalament a la probabilitat d'occurréncia d'una observacionp.45[1].

«L’entropia se pòt comprendre coma la surpresa mejana balhada per l’observacion d’una mòstra», cossí explica Eric Marcon p.45[1]. Prenent un indici de diversitat existissent, l'entropia indica la quantitat d'informacion balhada per una mòstra al repècte de la foncion d'informacion. Per exemple, l'observacion d'un individú d'una espècia considerada coma rara a una pichona probabilitat e dona mai d'informacion que l'observacion d'un individú d'una espècia comunap.45[1].

Notas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 et 1,4 {fr}}(fr) Eric Marcon e François Morneau, « Mesures de la Biodiversité », UMR EcoFoG, www.ecofog.gf,‎ 2010 (révisat en 2014) (legir en linha)
  2. (fr)Indice de diversité et équitabilité 2002 sus sites.google.com Benchrik MADANI e Lakhdari SAYEH

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]