Darjeeling (vila)

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Darjeeling (vila)
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Geografia fisica
Coordenadas 27° 02′ 21″ N, 88° 15′ 49″ E
Superfícia 10,60 km²
Geografia politica
País Bandièra: ÍndiaÍndia
Estat Bengala Occidental
Geografia umana
Populacion
(2011)
120,414 ab.
Autras informacions
http:

Darjeeling (en bengali : [ˈdarˌdʒiliŋ], en nepalés : [darˈd͡ziliŋ]) es una vila e una municipalitat de l'Estat indian del Bengala Occidental. Se tròba dins Imalaia a una altitud de 2 000 mètres. Es conegut per l'industria del tè, las vistas panoramicas sus la tresena pus nauta montanha del monde, Kangchenjunga, e lo Darjeeling Himalayan Railway, un camin de fèrre de montanha de via estrecha que figura sus la Lista del patrimòni mondial de l'UNESCO. Darjeeling es lo sètge del districte de Darjeeling qu'a un estatut parcialament autonòm sonat Administracion territoriala de Gorkhaland dins l'Estat de Bengala occidental. Es tanben una destinacion toristica populara en Índia.

Al començament del sègle XIXen , pendant lo règne de la Companhiá de las Índias orientalas en Índia, un sanatorium e un depaus militar foguèron installats dins la region. Mai tard, de vastas plantacions de tè foguèron establidas, los productors de tè desvolopèron d'ibrids de tè negre e creèron de tecnicas novèlas de fermentacion. Un tè Darjeeling distinctiu emergiguèt, que venguèt internacionalement reconegut e se classèt entre los tès negres pus populars al monde. Lo camin de fèrre Darjeeling Himalayan religant la vila e las planas del nòrd de Bengala foguèt acabat en 1881 e compta qualquas unas de las escassas locomotivas de vapor en servici en Índia.

Darjeeling compta mai d'unas escòlas privadas d'estil britanic que trason d'escolans d'Índia e dels païses vesins. La cultura de la vila rebat son mitan demografic diversificat que compren los Lepcha, Khampa, Kirati, Gorkha, Newari, Sherpa, Bhutia, Bengalin e d'autres grops etnolinguistics indians. Darjeeling e Kalimpong a proximitat èran los centres del movement Gorkhaland dins las annadas 1980.

Galariá[modificar | Modificar lo còdi]

Clicatz sus una vinheta per l’agrandir.