Èra Victoriana

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Dins l'istòria del Reialme Unit e de l'Empèri Britanic, l'èra Victoriana èra lo règne de la Victòria dau Reiaume Unit, del 20 de junh de 1837 fins a sa mòrt lo 22 de genièr de 1901. De definicions leugièrament diferentas son a vegada utilizadas. L'èra seguèt l'èra Georgiana e precediguèt l'èra eduardiana, e sa mitat seguenta coïncidís amb la primièra partida de l'èra Polida època (Belle Époque) de l'Euròpa continentala.

Diferentas reformas politicas liberalizantas se debanèron al Reialme Unit coma l'espandiment de la franquícia electorala. La Granda Famina causèt la mòrt de massa en Irlanda al començament del periòde. L'Empèri Britanic aviá de relacions relativament pacificas amb las autras grandas poténcias. Participèt a divèrses conflictes militars subretot contra de poténcias menoras. L'Empèri Britanic s'espandiguèt pendent aqueste periòde e èra lo poder predominant dins lo mond.

La societat victoriana valorizèt un estandard naut de conducha personala que se rebat dins totas las seccions de la societat. L'accent sus la moralitat donèt un vam a la reforma sociala mas tanben plaçava de restriccions sus la libertat d'unes grops. La prosperitat aumentèt pendent lo periòde pasmens se la subnutricion debilitanta contunhèt d'existir. L'alfabetizacion e l'educacion de l'enfança venguèron gaireben universalas en Grand Bretanha pel primièr còp. Alara qu'ensags foguèron fachs per melhorar las condicions de vida, los ostals de barracas e las malautiás demorèron un problèma greu.

Lo periòde vegèt un desvolopament scientific e tecnologic significatiu. La Granda Bretanha èra avançada en industria e en engenhariá subretot, mas un pauc pas desvolopada en l'art e l'educacion. La populacion de Grand Bretanha aumentèt rapidament, alara que la populacion d'Irlanda casèt fòrça.

L'epòca victoriana a de mòbles e d'ostals

A de decoracions de periòdes del passat coma lo barròc, la Renaissença e tanben lo gotic