Greta Thunberg

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Greta Thunberg (2023).

Greta Thunberg (Estocòlme, 3 de genièr de 2003–) es una militanta ecologista suedesa engatjada dins la lucha contre lo rescalfament climatic. A especialament iniciat la Skolstrejk för klimatet («cauma estudianta pel clima») e prononciat un discors a la COP24. Thunberg es coneguda per son franc-parlar, tant en public coma alprès dels dirigents politics e de las assembladas, dins lasqualas apela a una accion imediata per far fàcia a la crisi climatica.

L'activisme de Thunberg comencèt après aver convencut sos parents d'adoptar maitas causidas de vida per reduire lor pròpria emprenta carbòni. En agost de 2018, a l l'atge de 15 ans, comencèt a passar sas jornadas d'escòla davant lo Parlament suedés per apelar a una accion pus fòrta sul cambiament climatic amb una pancarta indicant Skolstrejk för klimatet («cauma estudianta pel clima». Lèu lèu, d'autres estudiants se son engajats dins de manifestacions similàrias dins sas pròprias comunautats. Ensemble, organizèron un movement de cauma del clima dins las escòlas amb lo nom de Divendres per l"avenidor. Après que Thunberg se siá adressada a la Conferéncia de las Nacions Unidas sul cambiament climatic en 2018, de caumas d'estudiants aguèron luòc cada setmana endacòm dins lo monde. En 2019, i aguèt maitas manifestacions multivilas coordonadas implicant mai d'un million d'estudiants caduna.

Notas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  • (en) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en anglés intitolat « Greta Thunberg ».

Articles connèxes[modificar | Modificar lo còdi]

Sus d'autres projècte de Wikimedia:
Commons
Commons
Commons (Galariá)
Commons
Commons
Commons (Categoria) Modifica el valor a WikidataModèl:Commonscat/categories
Wikiquote
Wikiquote
Wikiquote