Dèuma

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Dèuma es una ribièra que cor dins los departaments de Léger e d'Ardecha. Es un afluent de Cança en riba esquèrra, doncas un jos-afluent de Ròse.

Geografia[modificar | Modificar lo còdi]

La longor de son cors d'aiga es de 29,2 . Dèuma pren la sorsa dins lo sud del departament de Léger al Trascòl (Sant Salvador), e se gèta dins la Cança en riba esquerra, a Anonai (curatariá d'Anonai) dins Ardecha. Dèuma es una ribièra del massís del Pilar que travèrsa las comunas seguentas :

Comunas traversadas[modificar | Modificar lo còdi]

Sant Salvador (sorsa), Lo Borg d'Argentau e Burdinhac (la ribièra fa de límit de comunas), Sant Julian-Molin-Moleta (en un desenat de mètres), Sant Marcèl d'ès Anonai, Bonluòc, Davesiu (limit comunal) e Anonai (confluéncia).

Afluents[modificar | Modificar lo còdi]

Sos principals afluents son :

  • la ribièra del Ternai (rg) amb lo lac del Ternai lo barratge del Ternai ;
  • l'Argental (rg) ;
  • lo Riotet (rg).

Idrologia[modificar | Modificar lo còdi]

Dèuma a Sant Julian-Molin-Moleta[modificar | Modificar lo còdi]

Lo debit de Dèuma es estat observat en un periòde de 14 ans (1994-2007), a Sant Julian-Molin-Moleta, localitat del departament de Léger situada a una desena de quilomètres de son confluent amb la Cança a Anonai. Lo bacin versant del riu i es de 109 km2 km2, siá mai o mens los dos tèrces d'aquel darrièr, l'important debit del Ternai en essent subretot exclús (0,331 de mejana a Savàs).

Lo modul de la ribièra a Sant-Julian-Molin-Moleta es de 1,44 m3/s.

Dèuma presenta de las fluctuacions sasonièras de debit pro importantas e doas sasons ben marcadas. Lo periòde de las nautas aigas va de l'autom a la prima seguenta, e se caracteriza per de debits mesadièrs mejans qu'oscillan entre 1,67 e 2,65 m3/s, de novembre a mai incluses (amb una cima en decembre que correspond a las pluèjas d'autom). De genièr a mai, lo debit davala fòrça doçament, lo debit del riu rèsta sostengut fins a mai per la fonduda de las nèus. Las bassas aigas se desvolòpan en estiu, de julhet a setembre, amb una baissa del debit mesadièr mejan fins al nivèl de 0,255 m3 al mes d'agost, çò que rèsta pro consistent.

Estivatge o bassas aigas[modificar | Modificar lo còdi]

Als estivatges, lo VCN3 pòt caire fins 0,026 m3, en cas de periòde quinquennal sec, siá 26 litres per segonda, çò qu'es sevèr.

Crescudas[modificar | Modificar lo còdi]

D'autra part los creisses de Dèuma pòdon èsser fòrça importantas, coma es lo cas de gaireben totes los corses d'aiga de la part orientala del Massís central. Los QIX 2 e QIX 5 valon respectivament 26 e 50 m3 m3. Lo QIX 10 se monta a de 66 m3/s m3/s, e lo QIX 20 ne val 81. Pertocant lo QIX 50, non es pas estat calculat fauta de durada d'observacion pro longa per o far amb precision. Es avalorat a una centena de mètres cubics per segonda.

Lo debit instantanèu maximal enregistrat es estat de 116 m3/s m3/s lo 2 de decembre de 2003, mentre que la valor jornalièra maximala èra de 85,4 m3/s lo meteis jorn. En comparant lo primièr d'aquelas chifras a las valors dels diferents QIX de la ribièra apareis qu'aquel creis èra largament superior a la crescuda cinquantennala avalorada, e doncas fòrt excepcionala.

Lama d'aiga e debit especific[modificar | Modificar lo còdi]

Dèuma es una ribièra abondanta. La lama d'aiga escorreguda dins son bacin se monta a 418 millimètres annalament, çò qu'es netament superior a la mejana de l'ensemble de l'estat francés, totes bacins confonduts, mas fòrt inferior pasmens a la mejana del bacin de Ròse (670 millimètres per an a Valença), que beneficia de las precipitacions alpinas e sud-jurassencas sovent extrèmament elevadas. Lo debit especific (o Qsp) de Dèuma atenh 13,2 litres per segonda e per quilomètre cairat de bacin.

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

Referéncias[modificar | Modificar lo còdi]