Republica Idel-Oral

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
(Redirigit dempuèi Estat Idel-Oral)
Bandièra non determinat.

La Republica Idel-Oral (en tatar: İdel-Ural Ştatı) foguèt un estat tatar de corta durada (1917-1918) situada a Kazan qui pretendiá unir los tatars, los bashquirs, los alemands de Vòlga e los chovashs dins la tormenta de la guèrra civila russa. Sovent considerada coma una temptativa de recrear lo khanat de Kazan, la republica foguèt lo 1 de març de 1918 per un congrès dels musulmans de Russia e de Siberia. "Idel-Oral" significa "Vòlga-Oral" dins la lenga tatara.

La Republica, qui comprenie en realitat que cèrtas parts de Kazan, foguèt desfacha per l'armada roja lo 28 de març de 1918.

Lo president de Idel-Oral, Sadrí Maqsudí Arsal, s'escapèt en Finlàndia en 1918. Foguèt plan aculhit pel ministre dels afars estrangièrs finlandeses, qui remembrèt sa defensa vaillante de l'autodeterminacion nacionala e dels dreches constitucionals de Finlàndia a la Douma russa. Lo president en exili a egalament encontrat dels responsables estonians abans de se retornar en 1919 en Suècia, en Alemanha e en França, en quista d'un sosten occidental. Idel-Oral figurava demest los «nacions captivas» de la guèrra freja - drech public (1959) dels Estats Units.