Pampalona (Navarra)

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Pampalona
Iruñea/Pamplona
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Bandièra
Armas
Geografia politica
País Bandièra d'Espanha Espanha
Comunautat autonòma Comunautat Forala de Navarra
Municipalitat Pampalona
Primièr cònsol
Mandat en cors
Joseba Asirón
Geografia umana
Populacion (INE)
(2017)
197 138, ab.
Autras informacions
Còde INE [1]

Pampalona (en occitan ancian: Pampalona;[1] oficialament Pamplona/Iruña; segon l'Acadèmia Reiala de la Lenga Basca: Iruñea)[2] es la capitala de la Comunautat Forala de Navarra. Segon lo nacionalisme basc, es considerada coma capitala istorica del Bascoat (Euskal Herria).[3]

Pampalona es situada dins lo nòrd de la peninsula Iberica, a 440 m d'altitud, banhada pels rius Argas e Elort.

Centre arquitectural ric, ten divèrses monuments inscrits coma Ben d'Interès Cultural, notament la catedrala de Santa Maria, las glèisas de Sant Saturnin, Sant Nicolau e Sant Laurenç, la Ciutadèla e la Cambra de Comptes de Navarra. Pampalona es tanben coneguda per las fèstas de la Sant Fermin (entre los 6 e 14 de julhet) que atraçan de gents d'Occitània.

A l'epòca medievala, al moment que Navarra èra un reialme independent, lo basc costejava la lenga menada per las personas originàrias de Gasconha (occitan transpirenenc). Tanpauc los primièrs fòrs (privilègis, costums) de la vila de Pampalon foguèron escrits en lenga occitana. Aquels occitans, apelats Francos, vivián als borg Sent Nicolau e Sant Cernín, per opausicion al barri de la Navarreria poblats pels bascs.

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. «Pampalune». Equipa projècte Talamus, Edicion critica numerica del manuscrit AA9 dels Archius municipals de Montpelhièr dit lo Pichòt Talamus. Universitat Pau Valèri-Montpelhièr III.
  2.  «Decreto foral 338/1990, de 20 de diciembre, por el que se determinan las denominaciones oficiales de la capital de la Comunidad Foral de Navarra.». boe.es.
  3.  Las Capitales de Euskal Herria. hiru.eus. [Consulta: 19 de mai de 2024]
Pampalona (Navarra) es una etapa sul camin de Sant Jacme.