Vejatz lo contengut

Preambul de la Constitucion de la Cinquena Republica francesa

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Lo preambul de la Constitucion de la Cinquena Republica francesa es un tèxt d'introduccion a la constitucion francesa. Sa portada juridica demora principalament dins los remandaments a la Declaracion dels Dreches de l'Òme e del Ciutadan, al preambul de la Constitucion de 1946 e, dempuèi 2005[1], a la Carta de l'environament, integrant atal aquestes tèxts al blòt de constitucionalitat.

Lo tèxt de l'article[modificar | Modificar lo còdi]

«Lo pòble francés proclama solemnament son estacament als Dreches de l'Òme e als principis de la sobeiranetat nacionala tals qu'an foguèron definits per la Declaracion de 1789, confirmada e completada per lo preambul de la Constitucion de 1946, atal qu'als drechs e devers définits dins la Carta de l'environament de de 2004.
En vertut d'aquestes principis e d'aquel de la libre determinacion dels pòbles, la Republica ofrís als territòris d'otramar que manifèstan la volontat d'i aderir d'institucions novèlas fondadas sus l'ideal comun de libertat, d'egalitat e de fraternitat e concebudas en vista de lor evolucion democratica.»

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. (fr) Lei constitucional no 2005-205 del 1er de març de 2005.

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]

Articles ligats[modificar | Modificar lo còdi]

Ligams extèrnes[modificar | Modificar lo còdi]