Universitat d'Avinhon e dei País de Vauclusa

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Cal melhorar l'escritura d'aquel article.
L’ortografia, la gramatica, lo vocabulari, la sintaxi o autres aspèctes lingüistics incorrèctes son a verificar. Podètz corregir o crear la discussion.

L'Universitat de Avinhon e dei pais dau Comtat (en francés e oficialament: Université d'Avignon et des Pays de Vaucluse) es una universitat occitana, qu'a sa sedença a Avinhon. Aquesta universitat autonòma es una de las mai pichonas de França doncas, qu'a unicament capacitat d'aperaquí 7.200 estudiants de totes los nivèls de formacion. En mai, alberga tanben una dotzena de laboratòris de recerca.

Istòria[modificar | Modificar lo còdi]

Antecedents[modificar | Modificar lo còdi]

Foguèt fondada pel Papa Bonifaci VIII lo 2 de julhet de 1303 per concórrer amb la Sorbona degut en partida a qu'aquesta darrièra èra tròp influenciada pel poder de la corona gala.[1] En aqueste moment existissián ja de divèrsas escòlas que se federaron en quatre facultats per desvolopar l'universitat a travèrs de las borsas dirèctas autrejadas pel papado roman. Lo 5 de mai del meteis an, lo rei Carlos II autregèt immunitat als estudis sitos en Avinhon.[2] Aquesta es una de las facultats mai ancianas de França, qu'aguèt lo sieu ponch álgido amb la preséncia del Papa de Avinhon. En aquestes moments rivalizaba amb las universitats de Montpelhièr e Toulouse en arribant a donar cabuda a mai de 17.000 estudiants. Fin finala amb lo retorn del poder papal en Roma, aquesta institucion se centrèt en lo drech en perdent aital la direccion de prestigi encarnada per jesuitas que possedissiá.[3]

Pendent la Revolucion Francesa, la vila foguèt anexada en França e l'universitat anullada pel Decrèt del 15 de setembre de 1793.

Actualitat[modificar | Modificar lo còdi]

Campus de Santa Marta

Aviñón Torna a èsser un centre universitari en 1963 a causa de la dubertura d'un centre d'ensenhament superior scientific, seguit a l'an seguent d'un centre d'ensenhament superior literari. Ambedoas entitats dependián respectivament de la Facultat de las Sciéncias e de la Facultat de las Letras de l'Universitat de Provença.[4]

En 1972 ambedós departaments foguèron fusionados en un centre universitari, que se fa independent de plen drech lo 17 de julhet de 1984 jol nom d'Universitat de Avinhon. Pendent aquela epòca, en los tres de tipes d'estudis superiors impartits en aqueste centre se repartissián 2.000 alumnes. Mai tard se cree tanben la facultat de drech, que li seguiràn a el un Institut Universitari de Tecnologia en 1990 e un Institut Universitari Professional en 1994.

Per evitar la dispersion dels estudiants en los desparièrs luòcs a on se plaçavan los centres universitaris e dinamizar lo centre de la vila, pendent 1997 se remodeló l'ancian espital de Santa Marta en se transformant en un campus capaç d'acuélher totas las installacions en un unic emplaçament.

Compausants[modificar | Modificar lo còdi]

Òm de las facultats de l'Universitat de Avinhon

L'universitat se compausa de las seguentas facultats o unitats de formacion e investigacion:

  • Facultat d'Umanitats e Sciéncias Socialas formadas dels departaments de Geografia e Istòria en inclusent tanben los d'Informacion e Comunicacion.
  • Facultat d'Arts, Literatura e d'Idiòmas que consistís en los departaments de Lengas Estrangièras Aplicadas, Literatura, de Lengas Modèrnas e Filologia.
  • Facultat de Sciéncia, Tecnologia e Salut qu'inclutz los departaments d'Informatica, Fisica/Quimia, de Sciéncias Naturalas, Matematicas e Sciéncia e Tecnologia en d'Espòrts e d'Activitats Fisicas.
  • Facultat de Drech, Economia e Administracion formada dels departaments d'Administracion Economica e Sociala e Drech.

En mai d'aquestas quatre d'unitats de formacion e investigacion, aquesta universitat inclutz tanben dos instituts de formacion superiora denoninados Institut Unversitario de Tecnologia (IUT) que s'impartisson en el entre d'autras matèrias Tecnicas de Marqueting e Ingeniería Biologica e Estatistica e lo Centre per Enseñaza e l'Investigacion en Informatica (CERI) a on s'ensenhan Licenciaturas, Maestrías e de Doctorats en Informatica.

Investigacion[modificar | Modificar lo còdi]

Cap destacar aital meteis que la UAPV dispausa de divèrses laboratòris e instituts d'investigacion coneguda mundialmente, qu'an en el de cabudi desparièrs camps:

Encencha amurallado del campus principal de l'universitat.

Referéncias[modificar | Modificar lo còdi]