Terebentina

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Sagnada de la resina de pin.

La terebentina es una oleorasina tracha a partir dels arbres resinoses, de color jauna o brunenca segon l'origina de l'arbre (mai sovent una espèceia de resinoses d'Asia, d'Euròpa e d'America).

Après purificacion e distillacion, la terebentina se separa en doas partidas: l'una solida e inodòra, es la colofònia; l'autre liquida e odoranta, es l'esséncia de terebentina.

La laca es tanben obtenguda a partir d'oleoresinas d'arbres asiatics.

Tipes de terebentinas[modificar | Modificar lo còdi]

Carta postala americana de 1912 mostrant la sagnada de resina de pin, en Florida, per l’industria de la terebentina

Terebentina de Chio[modificar | Modificar lo còdi]

La terebentina de Chio, tanben nomenada terebentina de Chipre o d'Ongria, èra a l'origina producha a partir de la saba del petelin terebint, a que deu son nom. Podavan èsser un dels multiples constituents de la teriaca de la farmacopèa maritima occidentala al sègle XVIII[1].

La terebentina foguèt enseguida subretot producha a partir de la resina de diferentas espècias de resinoses, coma Pinastre (Pinus pinaster), Pin d'Alèp (Pinus halepensis), Pin dels paluns (Pinus palustris) o Pin ponderosa (Pinus ponderosa).

Terebentina de Bordèu[modificar | Modificar lo còdi]

La terebentina de Bordèu, encara nomenada « pega de Bordèu »[2], « galipòt », « terebentina oficinala » o « terebentina du pin », es la resina extracha del Pinastre (Pinus pinaster), donant après purificacion e distillacion la fòrça celèbra « esséncia de terebentina » e tanben la colofònia (rèste de la distillacion).

Dins las Vòges[modificar | Modificar lo còdi]

De l’Epicèa comun, se trai dins las Vòges una autra terebentina.

Terebentina de Venèsia[modificar | Modificar lo còdi]

La terebentina de Venècia, o de Briançon, es obtenguda per la distillacion de la resina d'una espècia de mèlze, Larix decidua, e a vegada d'unes pins.

Terebentina del Canadà[modificar | Modificar lo còdi]

La terebentina del Canadà o balme del Canadà es una oleoresina venent d'un arbre canadian, l'avet balmièr (Abies balsamea).

Terebentina d'Alsàcia[modificar | Modificar lo còdi]

La terebentina d'Alsàcia o de las Vòges, extracha de l'Avet comun.

Utilizacion[modificar | Modificar lo còdi]

La terebentina conten una esséncia rica en carburs terpenic, l'alfapinèn, lo betapinèn e en acids resinics. Es utilizada en medecina coma expectorant, balsamic (qu'agís coma un balme), antiseptic urinari e palmonari (en associacion amb l'eucaliptus e lo benjoïn) e revulsiu en usatge extèrne dins la recerca biomedicala.

L'esséncia pòt èsser utilizada coma solvant dins la tecnica de la pintura a l'òli.

L'esséncia de terebentina foguèt tanben utilizada coma carburant de fusadas, coma pel primièr estatge del lançaire Diamant A, vector del primièr satellit francés, Astérix.

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. D'après Maistral, in Yannick Romieux, De la hune au mortier, Éditions ACL, Nantes, 1986.
  2. LACHIVER, (Marcel), Dictionnaire du Monde rural (2006), p. 648.