Raúl Sendic

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Raúl Sendic - chafrat el Bebe - que ho un deus principaus capdaus e fondators deu moviment guerrillero uruguaian Tupamaros.

Qu'èra d'origina bascas deus Pirenèus Atlantics. Qu'estudè lo dret e que comencè politicament epr deféner los "cañeros", tan vau díser los copaires de canaveras de sucres qui los sons drets legaus b'èran pas briga repèctats per los sons patrons.

Que s'oposè a la dictatura dab operacions de las audaciosas coma la presa de l'escòla de la marina shens non pas tirar nat còp de huec e en preséncia deus militars en bèth gahant las soas armas.

Que ho arrestat de detengut per la dictatura en 1970 mes que he partida de la famosa evasion de Punta Carreta dab autes membres deu moviment MLN-Tupamaros. En 1973, eth, e mantuns autes capdaus d'aqueth moviment que ho tornats arrestar (dens los cas de Sendic, aqueth que resitè armas en mans e que ho herit a la maishera, çò que lo balhore dificultats d'elocucions entà la resta de la soa vita) e que vadèn alavètz ostages de la dictatura, biais peu quau aquestas e las se virè entà acabar dab la resisténcia armada deu tupamaros. A maugrat de la fin de las operacions de guerrilla en solidaritat dab los ostages, Sendic, atau com los autes presoèrs politics, que demorèn desprovesits de cap biais de comunicacion e toturats o embarrats dens hèras maishantas condicions sanitàrias.

Eth, amassa dab eth sons camaradas que hon liberatsen 1985 dab lo retorn de la democracia e lo son moviment Tupamaros que s'inclusí dehens lo Frente Amplio dab lo quau "Pepe" Mujica, ancian camarada tupmaro presoèr com Sendic e vadore presidnet de la Republica quaues annadas après la mort de Sendic.

Que's morí en França on la soa maladia de Charcot b'èra tractada.