Percy Wyn-Harris

Aqueste article es redigit en provençau.
Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Percy Wyn-Harris (24 d'aost de 1903, Acton - 25 de febrier de 1979, Petersfield) es un alpinista e un administrator coloniau britanic.

Mostrèt un interès per l'alpinisme durant seis estudis. En 1929, rescontrèt l'alpinista Eric Shipton e realizèt una ascension dau Mont Kenya amb eu. En 1933 e 1936, foguèt donc recrutat per participar a doas expedicions destinadas a realizar la premiera ascension dau Mont Everest. Wyn-Harris se destrièt fòrça durant la premiera temptativa en agantat l'altitud de 8 573 m. Descurbiguèt tanben un piolet que deviá apartenir a Andrew Irvine, un alpinista disparegut durant l'expedicion britanica de 1924. L'expedicion de 1936 aguèt mens de succès car lei condicions meteorologicas bloquèron leis alpinistas a 7 000 m.

En parallèl, Wyn-Harris intrèt dins l'administracion coloniala britanica. Trabalhèt subretot en Africa e foguèt nomat governador de Gàmbia en decembre de 1949. Opausat a l'independéncia de la region, assaièt de mantenir de liames amb lo Reiaume Unit tot en desvolopamnt l'administracion locala. Dins aqueu quadre, èra ostil a la creacion de partits politics gambians. Venguèt ansin impopular e foguèt donc obligat de quitar son pòste en 1958. En 1959, foguèt encargat d'enquistar sus lei trèbols en Nyassaland. Enfin, de 1960 a 1961, foguèt nomat administrator dau Cameron Septentrionau, una region de Nigèria que chausiguèt de demorar dins aqueu país a son independéncia. Wyn-Harris foguèt responsable de l'organizacion dau vòte.

Liames intèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Bibliografia[modificar | Modificar lo còdi]

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]