Panèu de sinhalisacion rotiera

Aqueste article es redigit en provençau.
Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.

Fotografia de panèus direccionaus en Aran.

Un panèu de sinhalisacion rotiera es un element de sinhalisacion rotiera plaçat sus lo costat d'una rota per facilitar la circulacion, informar sus la preséncia d'un perilh ò donar d'informacions relativas sus l'usatge de la via. Atestats tre l'Antiquitat dins l'Empèri Roman (tèrmes militars...), lei panèus primitius indicavan lei direccions e lei distàncias fins a Roma. Durant l'Edat Mejana, lei panèus direccionaus venguèron mai e mai frequents. Inicialament escrichas sus de tèrmes, leis indicavions foguèron portadas per de placas a partir dau sègle XVIII. Durant la premiera partida dau sègle XIX, la placa de fonda fixada a una muralha, una colona ò un pau metallic venguèt la nòrma. Es a l'origina dau panèu actuau. Pasmens, a la fin dau sègle XIX, l'aparicion de l'automobila entraïnèt una aumentacion fòrta dei besonhs que menèt, en 1909, a la signatura de la convencion internacionala de Genèva destinada a estandardizar la sinhalisacion rotiera. Aquò menèt a l'introduccion de pictogramas ò d'imatges per remplaçar lei tèxtes e a una aumentacion importanta dau nombre de panèus (4 en 1909 en França, 384 en 2007).

Panèus utilizats en Occitània[modificar | Modificar lo còdi]

Dins la màger part d'Occitània, s'utiliza lei panèus en vigor en França. Gràcias ais acòrdis d'estandardizacion internacionaus, son similars ai panèus en vigor dins lei Valadas e en Aran.

Annèxas[modificar | Modificar lo còdi]

Liames intèrnes[modificar | Modificar lo còdi]

Bibliografia[modificar | Modificar lo còdi]

  • (fr) Instruction interministérielle sur la signalisation routière - Première partie - Arrêté du 7 juin 1977.
  • (fr) Marina Duhamel, Un demi-siècle de signalisation routière en France 1894-1946, AMC Éditions Presses de l’École nationale des Ponts et chaussées, 1994.
  • (fr) Marina Duhamel-Herz e Jacques Nouvier, La signalisation routière en France : de 1946 à nos jours, Éditions AMC, 1998.
  • (fr) Jean-Pierre Gridel, Le signe et le droit : les bornes, les uniformes, la signalisation routière et autres, Librairie générale de droit et de jurisprudence, 1979.

Nòtas e referéncias[modificar | Modificar lo còdi]