Martèl (espleit)

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Esquèma d'un martèl:
  1. La sarra
  2. L'uèlh
  3. La Taula
  4. La Pana
  5. Lo Margue

Esquèma d'un martèl

Un martèl es un espleit utilizat per donar de còps sus un objectiu, causant son desplaçament o sa deformacion. Es comunament utilizat per clavelar o aplatir d'objèctes. Los martèls son sovent destinats a una intencion particulara, e a causa dels seus dessenhs fòrça variats. La forma basica del martèl consistís en un margue (mai sovent de fusta) amb un cap en pesant (mai sovent de metal) al tèrme. Los martèls son utilizats dins fòrça professions e es un dels esplèits mai basics amassa amb lo cotèl. E coma aquel, lo martèl es tanben una arma contondenta. Pendent l'Edat Mejana venguèt popular e es per aquò qu'aparéis dins fòrça jòcs de ròtle que rebaton aquela epòca (mai sovent dins las mans de personatges coma los barbars). Lo dieu Tòr aviá un martèl amb que provava lo tròn.

Los diferents tipes de martèl[modificar | Modificar lo còdi]

Martèls utilizats en orfebrariá.

Lo martèl dins la cultura[modificar | Modificar lo còdi]

Lo martèl es associat a diversas divinitats, coma Efèst, dieu grèc de l'infèrn, o Tòr, de la mitologia nordica. Aqueles martèls simbolizavan la fòrça de la natura e lo mond divin e per aquel motiu dins diverses luòcs del nòrd d'Euròpa se trapa dins las tombas, per defendre los cadavres del marrit.[1]

Amb la falç, fasiá partit de la bandièra sovietica (e dels autres païses comunistas) coma allegoria del trabalh manual o industrial, es a dire, lo simbòl del proletariat.

  • Escuts:
  • Presentat amb un enclutge, lo martèl simboliza sovent una farga sus las medalhas e las monedas.
  • Lo martèl associat amb una fauç constituís un simbòl grafic utilizat per presentar lo comunisme. Mòstra lo martèl del proletariat obrièr e la fauç dels païsans; lor joncion simboliza l'union entre los trabalhadors agricòlas e industrials. (Vejatz Fauç e martèl.)
    La fauç e lo martèl.

Vejatz tanben[modificar | Modificar lo còdi]

Referéncias[modificar | Modificar lo còdi]

  1. Chevalier, Jean.